Jaunumi:

Atpakaļ
Ieva Maisiņa, 24.03.2023 17:50

Atklāj rakstu krājumu, monogrāfiju un liecības izdevumu

24. martā Liepājas Universitātē konferences „Aktuālas problēmas literatūras un kultūras pētniecībā”, kuru organizē Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāte, Kurzemes Humanitārais institūts, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Lietuviešu literatūras un folkloras institūts, Vītauta Dižā universitāte, noslēgumā tika atklāts rakstu krājums, monogrāfija un liecības izdevums.  

Anita Helviga,  Kurzemes Humanitārā institūta direktore, atklāja zinātnisko rakstu krājuma “Aktuālas problēmas literatūras un kultūras pētniecībā” nr. 28. Par izdevumiem profesore Zanda Gūtmane saka: “Šodien ir trīs veikumi, par kuriem mēs lepojamies, kas ir ļoti nepieciešami un izteikta mūsu literārās dzīves sastāvdaļa. Kā katru gadu ir izdots rakstu krājums, pēc zināma laika ir iznācis  “Kurzemes rakstnieku silueti” un pavisam interesants un būtisks darbs ir “Jirgena Šmita Liepājas pilsētas hronikas”."

Profesors Edgars Lāms atklāja kolektīvās monogrāfijas “Kurzemes rakstnieku silueti” nr. 5. Grāmatai kopumā ir piesaistīti septiņi pētnieki. Monogrāfiskajos rakstos ir minēti rakstnieki, ar Kurzemi saistītām rakstniecības personībām, ne tikai, kas ir dzimuši Kurzemē, bet arī kuru dzīve cieši ir bijusi saistīta ar Kurzemi un tie, kuru daiļrade ir plaši pārstāvēta Kurzemē.

Kurzemes Humanitārā institūta pētniece Vēsma  Lēvalde, atklāja Unikālas Liepājas vēstures liecības – Jirgena Šmita Liepājas pilsētas hronikas (1732–1748) – elektronisko izdevuma prezentāciju. Vēsma par projektu stāsta: “Tā ir jaunatrasta vecrade. Hronika ir unikāla vēstures liecība, tas ir neatkārtojams stāsts, kā tā nonāca līdz mums. Kad to ieraudzīju, sapratu, ka tas ir kaut kas tik spilgts, pat par ko citas pilsētas varētu mūs apskaust.”