Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 23.03.2023 13:28

Liepājas Universitātē zinātnieki diskutē par literatūras un kultūras jautājumiem

Divas dienas, 23. un 24. martā, Liepājas Universitātē notiek 29. starptautiskā zinātniskā konference “Aktuālas problēmas literatūras un kultūras pētniecībā”, kuru rīko Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāte, Kurzemes humanitārais institūts, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Lietuviešu literatūras un folkloras institūts un Vitauta Dižā universitāte.

Konferences darbs abās dienās notiek trīs paralēlās sekcijās, kurās referātus nolasa apmēram simts zinātnieki, runājot par reālismu latviešu literatūrā, trimdas un padomju literārajām krustcelēm, kritiku mūsdienu teātrī, lietuviešu literatūru, kā arī citiem ar literatūru un kultūru saistītiem jautājumiem. Neiztrūkstoša sadaļa ir zinātniskās diskusijas, kas notiek gan formālā, gan neformālā gaisotnē.

 Konferenci atklāja plenārsēde, kurā referātu “Pārstatot akcentus: literatūras vēstures vizualizācija “Latviešu literatūras vēstures” (1956 – 1963) sešos sējumos” nolasīja filoloģijas doktors Raimonds Briedis, ar sirsnīgiem aplausiem tika uzņemta zinātniece no Ukrainas Irina Pupurs (Iryna Pupurs), kas referātu par tēmu “Latviešu literatūra Ukrainā: īss pārskats” nolasīja latviešu valodā.

Edgars Lāms, konferences starptautiskās zinātniskās komitejas loceklis, atklājot plenārsēdi atzīmēja: “Priecājos, ka pēc divu gadu pārtraukuma, varam tikties klātienē. Novēlu, lai konference mūs bagātina ar jaunām atziņām, sajūtām, komunikāciju, kā arī stiprina kopības sajūtu literatūras un kultūras entuziastiem no sešām valstīm, kas mēs šeit esam.”

Konferences noslēgumā tiks atvērts 28. zinātniskais rakstu krājums “Aktuālas problēmas literatūras un kultūras pētniecībā”, 5. kolektīvā monogrāfija “Kurzemes rakstnieku silueti” un tiks prezentēts elektroniskais izdevums “Unikālas Liepājas vēstures liecības – Jirgena Šmita Liepājas pilsētas hronikas (1732 – 1748)”.

Foto ŠEIT.