Jaunumi:

Atpakaļ
Līva Siliņa, 08.06.2021 10:39

RIXC aicina pieteikties mākslas, tehnoloģiju un digitālā radošuma pasākumā “Augmentētā Eiropa”

Pirmdien, 14. jūnijā pulksten 19.00 platformā Zoom, norisināsies starptautiskā Eiropas Savienības projekta “AugE” noslēguma pasākums “Augmentētā Eiropa. Mūsu nākotne ir savienota”.

Pasākuma koncerta un prezentāciju programmā priekšnesumu sniegs nigēriešu izcelsmes mūziķis no Itālijas, Deivids Blanks (David Blank), kā arī ar sabiedrībā aktuālām tēmām mākslas un radošuma kontekstā iepazīstinās internacionāli mākslinieki un eksperti. RIXC māksliniece Rasa Šmite iepazīstinās ar to, kā klimata pārmaiņas un ekoloģiju ir iespējams iepludināt mākslā, digitālais grieķu futūrists Dimitris Dimitriadis ielūkosies, kā nākotnē uzņēmējdarbību varētu veicināt sociālie tīkli un radošums, kamēr kanādiešu mākslinieks un inženieris no Berlīnes  – Maikls Angs (Michael Ang) jeb Mangs (Mang) iepazīstinās, kā grafiti ir iespējams radīt digitāli, ar mākslas starpniecību savienojot cilvēkus no dažādām lokācijām.

Aicinām pieteikties visus interesentus līdz šīs nedēļas sestdienai, 12. jūnijam šeit! Dalībai pasākumā nav vecuma ierobežojuma, taču jo īpaši gaidīsim jauniešus, studentus un skolēnus! Pasākums ir bezmaksas.

Augmentētā Eiropa | AugE ir četru Eiropas mākslas centru kopprojekts, ko organizē MEET Mediju mākslas centrs Milānā, Public Art Lab Berlīnē, MADE Group Salonikos, kā arī Jauno mediju kultūras centrs RIXC Rīgā. Projekta ietvaros mākslas centri no 2020. gada novembra līdz 2021. gada aprīlim organizēja četru ideatonu jeb tiešsaistes radošo darbnīcu, lekciju un diskusiju sēriju jauniešiem, kurā tika meklētas inovatīvas idejas par sabiedrībā aktuālām tēmām, kā, piemēram, sociālā iekļaušanās un vienlīdzība (MEET - Milāna, novembris, 2020), starpkultūru izpratne (Public Art Lab - Berlīne, decembris, 2020), klimata pārmaiņas, māksla un izolācija, (RIXC - Rīga, marts, 2021) un nodarbinātība, radošums un uzņēmējdarbība (MADE Group - Saloniki, aprīlis, 2021).

Noslēdzoties projektam, RIXC aicina pieslēgties “Augmentētās Eiropas” noslēguma pasākumam 14. jūnijā visus interesantus, kuriem liekas saistoša māksla, tehnoloģijas, digitālais radošums un sabiedrībā aktuāli jautājumi. Pasākumā tiešsaistē no jaunatvērtā MEET Digitālās kultūras centra skatuves Milānā, muzikālu priekšnesumu sniegs itāļu mūziķis Deivids Blanks. RnB, soula un afrobīta mūzikas izpildītājs, Deivids Blanks, dzied jau no 5 gadu vecuma, kad viņa tēvs, nigēriešu mācītājs mazā itāļu pilsētā, iepazīstināja viņu ar mūziku. Pašlaik mākslinieks savā mūzikā apvieno modernos un afrikāņu ritmus, atklājot tādas universālas sajūtas kā vientulība, pašrefleksija, transformācija un evolūcija.

Ar projekta ideatonu tēmām atraktīvā prezentāciju programmā iepazīstinās īpaši Eiropas mākslas centru viesi: digitālais futūrists Dimitris Dimitriadis no Grieķijas, mākslinieks un inženieris Maikls Angs no Vācijas un māksliniece Rasa Šmite no Latvijas. Futūrista Dimitrisa Dimitriadisa prezentācijā dalībniekiem būs iespēja uzzināt par radošajām iespējām jauniešiem startup un sociālo mediju laikmetā, kādu iespaidu jaunās tehnoloģijas atstās uz mūsu komunikācijas veidiem un to, kā mēs komunicēsim un vēstīsim savus stāstus nākotnē. Dimitris ir digitālā mārketinga speciālists, “TheFutureCats” līdzdibinātājs, kā arī lektors un runātājs, kurš dalās ar savu vīziju un pieredzi digitālo tehnoloģiju un mārketinga jomā.

Maikls Angs, kurš ir pazīstams arī ar pseidonīmu “Mangs”, ir kanādiešu mākslinieks un inženieris no Berlīnes, profesors Ņujorkas Universitātē Abū Dabī, kā arī grafiti entuziasts. Mangs veido gaismas objektus, interaktīvas instalācijas, kā arī dažādu tehnoloģiju rīkus, lai ar tehnoloģiju un mākslas starpniecību paplašinātu cilvēku izpausmes un saskarsmes iespējas. Spītējot tehnoloģiju tendenci atsvešināt cilvēkus vienam no otra, Maikla Anga darbu mērķis ir savienot cilvēkus. Prezentācijā, Berlīnes ideatona tēmas kontekstā – “Savienojot vietas un cilvēkus” – mākslinieks iepazīstinās ar Public Art Lab producēto mākslas projektu “Digitālais Kaligrafiti”, kurā ar tehnoloģiju starpniecību, cilvēki no dažādām ģeogrāfiskām lokācijām “savienojās”, lai radītu digitālus kaligrāfijas un grafiti darbus, kas vienlaicīgi tika projicēti pilsētvidē gan Vācijā, Honkongā, Dienvidāfrikā un citur. Maikla Anga izgudrotā tehnoloģija Infl3ctor padara šo “savienošanos” iespējamu neatkarīgi no ģeogrāfiskās lokācijas. Infl3ctor ir interkatīvs gaismas ekrāns, kas pārveido kaligrafiti rakstus lielizmēra projekcijās ar interaktīvas straumēšanas sistēmas palīdzību.

Savukārt māksliniece Rasa Šmite prezentācijas laikā iepazīstinās ar RIXC ideatona tēmu “Klimata pārmaiņas, māksla un izolācija”, atklājot kā māksla, kreativitāte un digitālās tehnoloģijas varētu tikt izmantotas, lai veicinātu izpratni par klimata pārmaiņu jautājumiem un veidotu zaļāku un ilgtspējīgāku Eiropu. Prezentācijas laikā māksliniece iepazīstinās dalībniekus arī ar savu un Raita Šmita Purvīša balvai 2021 nominēto imersīvo mākslas darbu “Atmosfēriskais mežs”.

Mākslas darbs vizualizē komplicētās attiecības starp mežu, klimata pārmaiņām un atmosfēru. Koki izdala lielu daudzumu gaistošo organisko savienojumu, ko mēs uztveram kā meža smaržu. Zinātnieki jau ilgi ir zinājuši par saistību starp smaržojošo mežu un klimata sasilšanu, bet nav precīzi zinājusi šīs saistības ietekmi un mērogu. Kamēr daži uzskata, ka stiprā priežu meža smarža norāda uz to, ka klimata pārmaiņas varētu tikt ierobežotas, citi domā, ka gaistošās emisijas varētu pasliktināt globālo sasilšanu. Mākslas darbs “Atmosfēriskais mežs” atklāj saistības, vizualizējot gaistošo emisiju, sveķu spiedienu, temperatūras un citus datus. Lai gan gaistošo emisiju ietekmi vēl joprojām ir neskaidra, vizualizētās saistības parāda, ka klimatu pārmaiņu ietekmē nākotnē cilvēki pieredzēs smaržīgāku un “atmosfēriskāku” mežu.

Programma (Latvijas laiks):

Tiešaistē / Zoom

19:00 Ievads un iepazīšanās

19:10 MEET Digitālās kultūras centrs (Milāna, IT) ideatona rezultātu un tēmas prezentācija. Dažādība, vienlīdzība un sociālā iekļaušana labākai Eiropai.

  • Koncerts no MEET centra Milānā, Deivids Blanks (David Blank)

19:20 MADE Group (Saloniki, GR) ideatona rezultātu un tēmas prezentācija. Radošās iespējas jauniešiem startup un sociālo mediju laikmetā.

  • Vieslekcija ar digitālo fūturistu, Dimitrisu Dimitriadisu.
  • Koncerts no MEET centra Milānā, Deivids Blanks (David Blank)

19:40 RIXC (Rīga, LV) ideatona rezultātu un tēmas prezentācija. Klimata pārmaiņas, māksla un izolācija.

  • Vieslekcija ar laikmetīgo mediju mākslinieci, Rasu Šmiti.
  • Koncerts no MEET centra Milānā, Deivids Blanks (David Blank)

20:00 Public Art Lab (Berlīne, DE) ideatona rezultātu un tēmas prezentācija. Sasaistot cilvēkus un vietas.

  • Vieslekcija ar mākslinieku Maiklu Angu (Michael Ang).
  • Koncerts no MEET centra Milānā, Deivids Blanks (David Blank)

20:20 Noslēgums

20:30 - Rasas Šmites un Raita Šmita mākslas darba “Atmosfēriskais mežs” pilnas video versijas demonstrācija platformā Spatial Chat. Sarunas ar pasākuma vadītājiem.

Tiešsaistē / Spatial Chat: https://spatial.chat/s/augmentedeurope

Mākslas darbs “Atmosfēriskais mežs” līdz 8. augustam ir apskatāms Latvijas Nacionālajā muzejā Purvīša balvas izstādē. “Atmosfērisko mežu” par pasākuma centrālo mākslinieciskā vēstījuma atslēgu ir izvēlējusies pasākuma mākslinieciskā kuratore, mākslas centra Public Art Lab (Berlīne) vadītāja Sjūza Popa (Susa Pop). Pasākuma laikā tas savienos projekta partnerus un Eiropas pilsētas reāllaikā – digitālā darba versija vienlaicīgi tiks projicēta pilsētvidē Berlīnē un MEET Digitālajā kultūras centrā Milānā. Pilnu mākslas darba video versiju, unikāla iespēja būs vērot pēc pasākuma oficiālās daļas, jaunajā virtuālajā platformā Spatial Chat.

Spatial Chat ir virtuāla telpa, kurā cilvēki grupās var sarunāties par dažādām tēmām. Atšķirībā no break-out istabām platformā Zoom, dalībnieki var sadalīties grupās vienkārši ar kursoru velkot savu profila attēlu. Noteiktajai virtuālajai istabai var pieslēgties jebkurš cilvēks jebkurā laikā caur virtuālās Spatial Chat istabas saiti. Saite uz pasākuma platformu:

https://spatial.chat/s/augmentedeurope

Kontakti: rixc@rixc.org, 26546776 (Rasa Šmite)

Plašāka informācija:

http://rixc.org/

Projektu AUGE finansē Eiropas Savienības programma “Eiropa pilsoņiem”, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome. Projekta līderis MEET / Milāna - Itālija, partneri: Public Art Lab / Berlīne - Vācija; RIXC / Rīga - Latvija; MADE Group / Saloniki - Grieķija.