Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 14.04.2021 09:05

Ko Liepājas Universitātē pēta studenti

Liepājas Universitātē pētījumus veic un ar zinātni nodarbojas ne tikai mācībspēki, bet arī studenti. Jau tradicionāli, ka savus pētījums, kas rezultējas bakalaura vai maģistra darbos, studenti pirms aizstāvēšanas prezentē pasniedzējiem, kolēģiem un interesentiem pasākumā, kas katru pavasari Liepājas Universitātē ar vienotu nosaukumu “Studentu zinātnes un radošuma dienas” notiek jau piecpadsmit gadu.

Šogad “Studentu zinātnes un radošuma dienas” pirmo reizi notika studiju procesā nu jau pierastajā tiešsaistes formātā. Tas ļāva piesaistīt vairāk klausītāju, arī topošos studentus, nozaru profesionāļus, absolventus un citus interesentus. Tāpēc studentu konferenču klausītāju skaits šogad bija lielāks nekā iepriekš, kad šādas konferences notika klātienē.

Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātē līdzās zinātniskajiem lasījumiem par tradīciju ir kļuvuši “Kūrmājas lasījumi”, kuros studiju programmas “Rakstniecības studijas” maģistranti lasīja savus radošos darbus, raisot klausītājos gan smieklus, gan nostalģiskas sajūtas, taču vienaldzīgu neatstājot nevienu un dodot neierastu pozitīvisma devu. Kā katru gadu zinātnes un radošums dienas ar interesantiem digitālajiem darbiem papildināja jauno mediju mākslas studenti. Programmas absolvente Ieva Vīksne atzīst: “Tādu kolektīva un kopības sajūtu kā Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas programmā neesmu sajutusi nekur citur. Visi kopā piedzīvojām skaistus mirkļus – koncertus, performances un  izstādes. Esmu ļoti pateicīga, ka varēju šeit studēt un iepazīt daudzus lieliskus cilvēkus!”

Dabas un inženierzinātņu fakultātes vadmotīvs studentu pētniecības rosināšanai ir pētījumu rezultātu praktiskais pielietojums. Labākie studentu darbi ik gadu piedalās arī izgudrojumu izstādē MINOX – 2020. gada oktobrī tajā ar labiem rezultātiem tika prezentēti trīs fakultātes studentu darbi. IT profesionāle, LiepU absolvente, Agate Ambulte saka: “Tagad, kad IT nozarē esmu ilgāk par 10 gadiem un ļoti cieši sadarbojos ar industrijas pārstāvjiem ikdienā, redzu, ka Liepājas IT vide attīstās ļoti strauji. Tāpat nav noslēpums, ka daudzi IT uzņēmumi atrodas Liepājā, tieši pateicoties Liepājas Universitātei. To atzinuši paši uzņēmumu vadītāji.”

Pedagoģijas un sociālā darba fakultātē jau 14. reizi notika Logopēdijas centra zinātniski praktiskais seminārs, kurā savus zinātniskos darbus prezentēja topošie logopēdi. Viņu pētījumi ietekmē dzīvi cilvēkiem, kuriem nepieciešama logopēdiskā palīdzība, un tādu cilvēku skaits Latvijā pieaug. Logopēdijas centrs ik gadu papildinās arī ar studentu izstrādātajiem metodiskajiem materiāliem. Arī studiju virziena “Sociālā labklājība” konferencē topošie sociālā darba jomas speciālisti parādīja, ka spēs nozares problēmas ne tikai saskatīt, bet arī risināt.

Savukārt Vadības un sociālo zinātņu fakultāte šogad piedāvāja studentiem uzņēmēju un finanšu speciālistu vieslekcijas, kas topošajiem vadītājiem labāk ļauj izprast ekonomiskās norises Latvijā un pasaulē.

Liepājas Universitātes zinātnes prorektore Ieva Ozola, kura šo procesu pārrauga un virza, atzīst: “Šī gada studentu zinātnes un radošuma dienas izdevās, jo tika izmantotas tiešsaistes priekšrocības, lai piesaistītu tās klausītāju grupas, kas parasti nevar atļauties studentu konferences apmeklēt visu dienu klātienē. Tomēr galvenais – visos LiepU studiju virzienos sadarbībā ar mācībspēkiem un pētniekiem studenti atrod savām interesēm atbilstošas tēmas, kas motivē paša studenta izaugsmi un vienlaikus ir potenciāls Latvijas tautsaimniecības attīstībai.”