Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 09.04.2021 08:35

LiepU pētnieki darbojas projektā, veidojot Dabas mājas ekspozīcijas

Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes un studiju programmas “Jauno mediju māksla” mācībspēki un absolventi ir iesaistījušies projektā, ko Liepājas pilsētas pašvaldība īsteno ciešā sadarbībā ar partneriem – Tronheimas Zinātnes centru, Jærmuseet reģionālo muzeju Norvēģijā un Liepājas Universitāti,  ka arī citiem zinātnes un inovāciju centriem Latvijā.

Šobrīd ir noslēgusies projekta viena kārta, kurā nodarbības “Skudru pētnieks” tiešsaistē notiek gan pirmsskolas, gan 1.-4. klašu audzēkņiem. Šīs projekta daļas izstrādē piedalījās Liepājas Universitātes pētnieki Roberts Jūrmalietis un Ance Elstiņa. Roberts Jūrmalietis stāsta: “Mēs palīdzam Dabas mājas darbiniekiem kā konsultanti – piedāvājam idejas, meklējam maz zināmus datus. Pašlaik mazajiem bērniem tiek stāstīts par skudru pūžņiem, ir uzfilmēts, kā skudras barojas, veido attiecības, dzīvo. Šis ir projekta sākuma posms, tā gaitā izstrādāsim arī vides jomas mācību programmas.”

Daudzas projekta daļas vēl ir tapšanas stadijā – Liepājas Universitātes lektors Uldis Žaimis strādā ar zemūdens vērojumiem un ūdens izpēti, bet studiju programmas “Jauno mediju māksla” speciālisti strādā pie virtuālās realitātes “Zemūdens pasaule”, kurā ļaus iepazīt Liepājas ezera dzīvi, izstrādā 3D animāciju par putniņu attīstības procesu un kukaiņu dzīvi, veido video kaleidoskopu, kas pārvērtīs Liepājas ezera vidi vizuālā piedzīvojumā, kā arī stāstīs par akvaponikas sistēmu un tajā esošo augu augšanas video.

Liepājas Universitātes pētnieki, izmantojot savas zināšanas un iespējas, paplašinās Liepājas Dabas mājas  ekspozīciju – kā saka Roberts Jūrmalietis: “Bioloģijas zinātne ir fascinējoša, uz fantastikas robežas. Tā ir interesanta ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem.”

Projektu “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” finansē EEZ/N grantu programma “Pētniecība un izglītība”. Tā kopējās izmaksas ir 986 049,00 eiro, no kurām 754 327,40 eiro ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums, 133 116,60 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu, bet 98 605,00 eiro Liepājas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums.