Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 11.01.2021 08:59

Digitālā datubāze “Zinātnes valoda” – labs palīgs skolēniem

Ir pagājis gandrīz mēnesis kopš lietotājiem gan datorā, gan mobilajās ierīcēs ir pieejama digitālā datubāze “Zinātnes valoda” (www.zinatnesvaloda.lv), ar kuras palīdzību formulēt skaidru domu un izteiksmes ziņā skaistu latviešu zinātnes valodu. Lai to izveidotu, Liepājas Universitātes un Ventspils Augstskolas pētnieki strādāja divu gadu garumā.

Mēģinot saprast, kā lietotne iedzīvojas, uzrunājām tās izmantotājus. Vidusskolas absolvente Airisa atzīst: “Žēl, ka šāda lietotne nebija pieejama laikā, kad vidusskolā rakstīju savu zinātniski pētniecisko darbu – lietotnē viss ir skaidri un saprotami, turklāt, lai ko noskaidrotu, nav jāiet uz skolu un jātiekas ar skolotāju, viss ir klikšķa attālumā. Tā kā rudenī plānoju sākt studijas, zinu, ka www.zinatnesvaloda.lv būs mans palīgs studiju darbu rakstīšanā.”

Viesturs, kurš mācās 10. klasē, saka: “Pavisam nesen uzzināju, ka man būs jāraksta zinātniski pētnieciskais darbs, kura tematu gan vēl neesmu izvēlējies. Šī lietotne man ir tieši laikā un varu to ieteikt arī klases biedriem. Ir skaidrs, ka  tās lietas, ko vajadzētu jautāt skolotājam, tagad varu atrast pats. Īpaši noderīgs izskatās glosārijs.”

10. klases skolniece Laura atzīst: “Lietotnē atradu to, kas noder ne tikai pētnieciskajiem darbiem – argumentētās esejas un recenzijas raksta jau pamatskolā. Jau tagad zinu, ka izmantošu ievadfrāzes, – tās noder tagad un būtu noderējis arī iepriekšējā gadā.”

8. klases skolnieces mamma Linda skaidro: “Kopā ar meitu apskatījāmies jauno lietotni. Skolēna zinātniskajā darbā, manuprāt, visvērtīgāk ir iespēja noskaidrot zinātniskā teksta veidus, kā arī nepazīstamu terminu nozīmi glosārijā un mācīties izmantot piedāvātās frāzes, lai varētu vieglāk uzrakstīt darba ievadu vai nobeigumu.“        

Lai arī lietotne darbojas salīdzinoši neilgu laiku, tā kļūst populāra ne tikai zinātnieku, bet, galvenais, skolēnu vidū. Viena no tās izstrādātājām Liepājas Universitātes profesore Diāna Laiveniece par to saka: “Man ir patiess prieks, ka mums izdevies radīt kaut ko skolēniem patiešām vajadzīgu, viegli lietojamu un reāli noderīgu. Lai arī iepriekš par to nedomājām, bet ar digitālo datubāzi esam trāpījuši īstajā laikā, kad attālināto mācību un studiju situācija katram pašam liek meklēt un arī atrast, nevis, kā pierasts, visu prasīt skolotājam.”

Aicinām skolotājus un arī vecākus būt labiem palīgiem saviem skolēniem un iepazīstināt viņus ar www.zinatnesvaloda.lv sniegtajām iespējām!