Jaunumi:

Atpakaļ
Anita Helviga, 24.02.2020 09:04

LiepU pētnieku grāmatas „Latvijas Grāmatu izstādē 2020”

Starptautiskajā grāmatu un izdevniecību izstādē 2020. gada 28. februārī – 1. martā Ķīpsalas izstāžu centrā vienu no stendiem (G12) iekārto Kurzemes literātu apvienības.

Sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļu izstādē piedalās arī Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārais institūts un Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāte, kas ik gadu sagatavo izdošanai vairākas grāmatas.

LiepU humanitārās jomas pētnieku pēdējo gadu devums ir ļoti ražens. Visvairāk grāmatu ir KHI vadošajai pētniecei Benitai Laumanei, izstādē piedalās viņas monogrāfijas „Jūra latviešu valodā un folklorā”, „Vēju un vētru grāmata”, kā arī nupat izdotā „Zvejasrīku nosaukumi Latvijas piekrastē”. Valodniecības nozare pārstāvēta arī ar Birutas Petres vārdnīcu „Olafa Gūtmaņa dzejas vārdi” un Daigas Straupenieces „Latviešu valoda Lietuvā – Būtiņģē un Sventājā”.

Izstādē piedalās vēl vairākas monogrāfijas, piemēram, Edgara Lāma „Friča Bārdas dzīves un dzejas gadalaiki”, Vēsmas Lēvaldes „Hamleta vārdi”. Izstādi kuplina arī vairāki izdevumi, kas veidoti kopdarbībā: kolektīvā monogrāfija „Bārtas dzīpari”, rakstu krājums „Piemares ļaudis un likteņi”, humanitāro un mākslas zinātņu žurnāls „Scriptus Manet”. Daiļliteratūras klāstam, ko piedāvā Rakstnieku savienība, pievienojas KHI sagatavotā Jēkaba Rūsiņa dzejas izlase „... atnāc, draugs, pretī man ...”.

Bez šīm izdevniecībā „LiePA” izdotajām grāmatām mūsu pētnieku darbi tiek publicēti arī citās izdevniecībās, izstādē var iegūt informāciju arī par KHI vadošās pētnieces Daces Markus „Prognozējamā neprognozējamība” un HMZF profesores Zandas Gūtmanes „Totalitārisma traumu izpausmes Baltijas prozā”. Izstādes lielākais jaunums ir KHI pētnieces Ievas Ančevskas monogrāfijas „Latviešu dziedināšanas tradīcija” atvēršana, uz ko ielūdz apgāds „Zinātne” 29. februārī plkst. 13.00 Lielajā skatuvē.