Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 15.10.2019 00:00

LiepU diskutē par kultūras mantojuma digitalizāciju

No 14. līdz 16. oktobrim Liepājas Universitātē notiek Liepājas Universitātes Izglītības zinātņu institūta Socioloģisko pētījumu centra un Baltijas-Vācijas augstskolu biroja kopīgā starpdisciplinārā projekta “KultTourCaching” konference, kurā zinātnieki un kultūras glabātāji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Vācijas diskutē par reģionālo vēsturi, tās digitalizēšanas iespējām un kultūras pieredzi.

Diskusijas dalībnieki atzīst, ka visus vieno viens – Baltijas jūras reģions, un vienlīdz svarīga ir jebkuras valsts vai reģiona vēsture. Rostokas Universitātes pētnieks Kristofs Šmits (Christoph Scmitt)  iepazīstināja ar Rostokas zinātnieku ievērojamo pieredzi kultūras mantojuma digitalizācijā, par kultūras izglītību runāja arī Betina Heinriha (Bettina Heinrichs) – zinātnieki, kuri projektā pārstāv Vāciju.

Par iespējamo turpmāko sadarbību optimistiska ir Liepājas Universitātes Izglītības zinātņu institūta direktore Dina Bethere, kuru ar Betinu Heinrihu saista iepriekšēja sadarbības pieredze: “Mēs jau esam sākušas runāt par to, kā projekts varētu attīstīties nākotnē – ir nepieciešams apzināt, kas katrā no valstīm jau ir digitalizēts, un, izmantojot vācu kolēģu pieredzi, digitalizēt kultūras mantojumu, pielāgojot to dažādiem lietotājiem –  no skolēna līdz zinātniekam.”

Liepājas Universitātes rektore Dace Markus atzinīgi vērtē iespējamo tālāko sadarbību, sakot: “Tā kā ir zināms, ka Latvijā ir plānota Valsts Pētījumu programma ar ievirzi kultūras digitalizācijā, uzskatu, ka Liepājas Universitātes dzīvesstāstu pētnieki kopā ar Kurzemes Humanitārā institūta zinātniekiem un Liepājas kultūras mantojuma videomateriālu vācējiem kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku varētu startēt arī šajā programmā.”

Paredzēts, ka kultūras mantojuma digitalizācijas izstrādē varētu piedalīties Liepājas Universitāte, Klaipēdas Universitāte un Rostokas Universitāte.

Foto ŠEIT.