Jaunumi:

Atpakaļ
Edgars Lāms, 26.02.2019 14:45

Aizvadīti kārtējie Letonikas lasījumi Rīgā

21. februārī LU Akadēmiskajā bibliotēkā notika kārtējie Liepājas Universitātes Letonikas lasījumi. Šoreiz uzmanības centrā valodas pētījumi Kurzemē un ar to saistītās Liepājas Universitātes valodnieku aktivitātes.

Ievadā lasījumu dalībniekus un klausītājus uzrunāja LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere un LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā Ina Druviete.

Pirmajā priekšlasījumā Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes asociētā profesore, Kurzemes Humanitārā institūta pētniece Ieva Ozola iepazīstināja ar LiepU valodnieku līdzdalību Valsts pētījumu programmas „Latviešu valoda” vairākos projektos, kas tādējādi apliecina pētnieku augsto kvalifikāciju.

Liepājas Universitātes rektores, profesores, Kurzemes Humanitārā institūta vadošās pētnieces Daces Markus priekšlasījuma tēma bija „Latviešu bērnu runa (VPP „Latviešu valoda” kontekstā)”. Referente meklējusi atbildes uz jautājumiem, vai latviešu bērnu runā saskatāmas parādības, kas atbilst citās valodās konstatētām likumsakarībām un vai bērnu valodas pētījumos Latvijā ir kādas īpatnības un kur meklējama unikalitāte.

Trešajā priekšlasījumā Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes profesore, Kurzemes Humanitārā institūta vadošā pētniece Linda Lauze stāstīja par tēmu „Vietniekvārdi tu un jūs latviešu valodā: kopīgais un atšķirīgais”. Klausītāji tika iepazīstināti ar vietniekvārdu tu un jūs lietojuma izpēti sociolingvistiskā aspektā, kā arī tika analizēti Kurzemē veiktās anketēšanas rezultāti, kas liecina par vietniekvārda tu izmantojuma paplašināšanos, bet jūs- sašaurināšanos.

Noslēgumā klātesošie tika iepazīstināti ar Liepājas Universitātes jaunākajiem zinātniskajiem izdevumiem.

Foto ŠEIT.