Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 07.12.2018 00:00

Jauna zinātņu doktore valodniecībā

6. decembrī Liepājas Universitātes valodniecības zinātņu nozares promocijas padomē disertāciju „Fonoloģiskais ikoniskums ekspresīvajos un operatīvajos tekstos sastatāmajā skatījumā” sekmīgi aizstāvēja Tatjana Smirnova, darba zinātniskā vadītāja – profesore Dace Markus. Angļu, krievu un latviešu valodas skaņu imitēšanas un skaņu simbolisma sistēmu sastatījums ir pirmais tāda veida pētījums Latvijā.


Latvijas Universitātes profesors Andrejs Veisbergs recenzijā uzsvēra, ka skaņas imitējošie vārdi katrā valodā ir darināti pēc noteiktiem modeļiem, tāpēc līdzīgi skaņu savienojumi var izraisīt atšķirīgas asociācijas, veidot barjeras teksta uztverē un saziņā. Lai to mazinātu vai novērstu, šādi pētījumi ir praktiski noderīgi. Daugavpils Universitātes profesore Zaiga Ikere novērtēja ne tikai Tatjanas Smirnovas darba praktisko, bet arī zinātnisko nozīmi: izveidots teorētisks pamats fonosemantikas tālākai attīstībai Latvijā.


 Jaunā zinātniece saņēma rosinājumu izdot grāmatu, lai promocijas darba rezultāti būtu plašāk pieejami pētniekiem, studentiem, tulkotājiem, reklāmas tekstu veidotājiem un citiem interesentiem.


Ieva Ozola

Zinātnes prorektore