Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 27.11.2018 00:00

LU pārstāve iepazīstinās ar atvērtās piekļuves jautājumiem

Latvijas Universitātes Bibliotēkas galvenā bibliotekāre Gita Rozenberga pirmdien, 10. decembrī, pulksten 12.00 Liepājas Universitātes pētniekus iepazīstinās ar atvērtās piekļuves jautājumiem.

LU pārstāve informēs par atvērtās piekļuves kustību jeb iniciatīvu un tās priekšrocībām. Atvērtās kustības mērķis ir veicināt un atbalstīt bezmaksas brīvpieeju elektroniskajiem resursiem izglītības un akadēmiskajā vidē.

Atvērtā piekļuve veicina starpdisciplinārus pētījumus, paplašina komunikācijas iespējas starp pētniecības iestādēm, novērš pētījumu dublēšanos, paātrina pētījumu veikšanu, kā arī nodrošina lielāka skaita informācijas resursu izmantošanu pētījumu veikšanai.

Tikšanās laikā Gita Rozenberga skaidros arī plašāku jēdzienu – kas ir atvērtā zinātne (Open Science) un kāpēc ikvienam pētniekam ir būtiski izprast un izmantot tās principus.

Tā kā LU ir atvērtās piekļuves (Open Access) kustības ideju aizsācēja Latvijā, Gita Rozenberga informēs par Nacionālo atvērtās piekļuves dienestu un tā darbību. Tas izveidots projektā OpenAIRE. Nacionālais atvērtās piekļuves dienests ir informācijas un atbalsta punkts Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu personālam, pētniekiem, doktorantūras studentiem, un citiem interesentiem par jautājumiem, kas saistīti ar zinātnisko rezultātu publiskošanu atvērtā piekļuvē.

Līga Krūmiņa

bibliotēkas direktore