Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 23.11.2018 00:00

Letonikas lasījumi LU Akadēmiskajā bibliotēkā

22. novembrī Rīgā, Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā, jau 5. reizi notika Letonikas lasījumi, kuros piedalās Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta pētnieki.


Klausītāji varēja iepazīties ar filoloģijas doktora un profesora Edgara Lāma priekšlasījumu literatūrzinātnē “Dabas bērns un slepenais disidents Alberts Caune” un habilitētās filoloģijas doktores Benitas Laumanes priekšlasījumu valodniecībā “Zvejniecības leksika Rietumkurzemes piekrastē cilmes aspektā”.


Katrā jomā tika izcelti kādi interesanti aspekti, piemēram, A. Caunes autodidaktiskie sasniegumi, atvilktnes darbi, ekoliteratūra, mazo lietu svarīgums, pilskalnu apdzejošana, slēptais disidentisms literatūrā. Savukārt ar B. Laumanes ieskatu daudzu gadu pētījumos tika veidots priekšstats, cik zvejniecības leksika latviešu valodā ir bagāta. Vienojošais akcents abos priekšlasījumos bija valodas daudzveidība, savdabība un krāsainība, ko veido leksiskās atšķirības dažādos Rietumkurzemes apvidos.


Vēlējumu veidot rakstus un publikācijas, kā arī savus komentārus katra priekšlasījuma noslēgumā deva akadēmiķis Saulvedis Cimermanis. Ļoti aktuāls un nozīmīgs bija KHI vadošās pētnieces B. Laumanes mudinājums pārdomāt, ka tie, kas glabā latviešu valodas bagātības atslēdziņu, esam mēs paši. Nākamā Letonikas lasījumu reize plānota februārī.

 

Karīna Krieviņa,

LiepU KHI pētniece


Foto ŠEIT.