Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 22.11.2018 00:00

KHI pētniece atgriežas no Eiropas Teātra balvas pasniegšanas Krievijā

KHI pētniece Vēsma Lēvalde no šā gada 14. līdz 18.novembrim piedalījās Eiropas Teātra balvas pasniegšanas ceremonijā un laureātu izrāžu skatē Sanktpēterburgā (Krievija) kā viena no četriem Latvijas delegācijas dalībniekiem. 


Lai izceltu mūsdienu teātra daudzveidību, Eiropas teātra balvas žūrija ieviesusi vairākas nominācijas – bez jau minētās Eiropas teātra balvas piešķir arī vairākas Teātra realitātes balvas, kā arī ir nominācija „Atgriešanās", proti, svētku nedēļas programmā iekļauj izrādes, kuru veidotāji balvu saņēmuši jau iepriekš, bet atkal un atkal apliecina savu jaunrades potenciālu. Vēl ir speciālā balva, kuru varētu pielīdzināt balvai par mūža ieguldījumu.


Nedēļas laikā tiek piedāvāts noskatīties ne tikai laureātu izrādes (kopskaitā 15, no kurām izdevās redzēt septiņas, jo vairākas izrādes notika paralēli), bet arī tikties ar laureātiem, piedalīties diskusijās ar ekspertiem, kuru vidū ir ne tikai pazīstami teātra praktiķi, bet arī izcili teorētiķi. 15.novembrī notika arī Starptautiskās teātra kritiķu asociācijas Ģenerālā asambleja, kur uz vietu padomē pretendēja arī Latvija.


Lai gan Latvijas pārstāves Laumas Mellēnas-Bartkevičas uzstāšanās tika augstu novērtēta, nepieciešamo balsu skaitu Latvijai savākt neizdevās. Tomēr jau pati kandidēšana pavēra jaunus kontaktus un iespējas Latvijas teātra kritiķu starptautiskajai darbībai. Braucienu daļēji finansēja Eiropas teātra balvas organizācijas komiteja, Latvijas Teātra darbinieku savienība un pati pētniece.


2018. gada nominācijas un laureāti

 

17. Eiropas Teātra balva – Valērijs Fokins (Валерий Фокин)

Speciālā balva – Nurija Espēra (Núria Espert Romero)

15. Eiropas Teātra realitātes balva – Sidi Larbi Čerkuī (Sidi Larbi Cherkaoui); Cirkus Cirkör; Žiljēns Goselīns (Julien Gosselin); Jans Kļata (Jan Klata); Milo Rau; Tjago Rodrigess (Tiago Rodrigues)

Atgriešanās – Ļevs Dodins (Лев Додин); Andrejs Mogučijs (Андрей Могучий)

Avots: Premio PER IL Europa Teatro

 

Vēsma Lēvalde

KHI pētniece