Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 25.10.2018 00:00

Sākas pieteikšanās IV pasaules diktātam latviešu valodā

Lai attīstītu prasmi rakstīt latviski, audzinātu cieņu pret dzimto valodu, veidotu ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, saliedētu sabiedrību, kā arī mudinātu cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu, sestdien, 3. novembrī, plkst. 12.00 Liepājas Universitātē, Lielajā ielā 14, ikviens interesents aicināts piedalīties IV pasaules diktāta latviešu valodā rakstīšanas svētkos.


Liepājniekiem šis ir jau piektais gads, kad kopīgi rakstot diktātu, ikviens var pārbaudīt savas prasmes. Pieteikt savu dalību diktāta rakstīšanai klātienē Liepājā var no 15. oktobra līdz 31. oktobrim interneta vietnē: www.raksti.org. Šajā pašā vietnē diktātu būs iespējams rakstīt arī tiešsaistē. Lai rakstītu diktātu tiešsaistē, iepriekšēja reģistrācija nav nepieciešama. Diktātu dalībnieki var rakstīt anonīmi, izmantojot savu kārtas numuru, kuru katrs saņems piesakoties.


Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kas vienlaikus norisināsies visā pasaulē un kurā drīkst piedalīties jebkurš interesents. Diktātu latviešu valodā klātienē varēs rakstīt deviņās Latvijas pilsētās – Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Rēzeknē, Cēsīs, Jelgavā un Rīgā.


Tekstu īpaši šim nolūkam ir radījis dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš, popularitāti guvušā romāna “Skolotāji” autors. Diktāts ar virsrakstu “Malēniešu hronika” ir ironiska mūsdienu teika, kurā autors veiksmīgi apvieno latviešu valodu ar Ezopa valodu.


Liepājā diktātu lasīt ir aicinātas titula “Gada liepājnieks” ieguvējas – Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra direktore Baiba Kļava, Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla un rakstniece Jana Egle. Pēc diktāta uzrakstīšanas, kamēr brīvprātīgie skolotāji labos diktātus un apkopos rezultātus, ar muzikālo priekšnesumu dalībniekus priecēs Miks Akots un draugi.


IV pasaules diktāta rakstīšanā tiek ievērots laika, teksta, norises kārtības un pārbaudes kritēriju vienlīdzības princips – visās izvēlētajās Latvijas un ārvalstu pilsētās vienlaikus. Visās norises vietās dalībnieki rakstīs vienu un to pašu tekstu. Visur pasākums notiek pēc vienota, skaidri zināma scenārija. Visas pārbaudes komisijas vadās pēc vienotiem, iepriekš izstrādātiem un saskaņotiem kritērijiem. Interesenti, kuri būs rakstījuši diktātu klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajās norises vietās, savukārt tie, kuri būs uzdevumu pildījuši tiešsaistē, kļūdu labojumu varēs apskatīt mājaslapā.


2017. gadā Liepājā Rakstīšanas svētkos piedalījās 62 dalībnieki. Rakstīšanas svētkus Liepājā organizē Sabiedriskās saskaņas komisija sadarbībā ar Liepājas Universitāti un Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitāro institūtu.


Papildu informācija

Brigita Dreiže
Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas sabiedrības pārvaldes speciāliste
Tālrunis: 63 404 721
E-pasts: brigita.dreize@liepaja.lv