Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 22.10.2018 00:00

Zinātnieki diskutē konferencē “Edvartam Virzam – 135”

18. un 19. oktobrī Latvijas Universitātes Mazajā aulā un LU Akadēmiskajā bibliotēkā notika starptautiska zinātniska konference “Edvartam Virzam – 135”.


Konferenci atklāja Latvijas Republikas Kultūras ministre Dace Melbārde, skanēja LU himna ar Eduarda Virzas vārdiem, klāt bija Eduarda Virzas mazmeita Anna Žīgure.


Divu dienu laikā septiņās sekcijās zinātnieki no Latvijas, Lietuvas, Čehijas, Polijas, Ungārijas un Francijas savos priekšlasījumos analizēja Edvarta Virzas daiļradi, publicistiku, laikmeta kontekstus, attiecības un sadarbību ar kolēģiem un politiskās jomas personībām. Notika arī Edvarta Virzas Rakstu septītā sējuma atvēršana.


Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes profesors Edgars Lāms, konferencē nolasīja referātu par tēmu “Edvarts Virza un Jānis Akuraters: dubultportrets”, akcentējot abu izcilo lomu latviešu literatūrā un viņu nozīmīgās aktivitātes Latvijas valstiskuma izcīņā, kā arī ieskicējot kopīgās un atšķirīgās līnijas dzejnieku garīgajā portretā: “Konference deva  gan jaunas atskārsmes par Edvarta Virzas daiļrades  vērtībām un arī problēmiskajām pasaules uzskata šķautnēm, gan bagātīgu vielu pārdomām par klasikas neapskaužamo likteni modernajā pasaulē, par radošās inteliģences un valsts sarežģītajām attiecībām. Nostiprinājās pārliecība par Edvarta Virzas “Straumēniem” kā vienu no latviešu literatūras pamattekstiem.”