Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 19.10.2018 00:00

LU filozofijas doktors lasa lekciju par radikālo islāmu

Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes studentiem un interesentiem lekciju “Islāmiskā terorisma saknes un draudi – “Islāma valsts” nolasīja LU filozofijas doktors Māris Kūlis, kurš ir grāmatas “Terorisma krustugunīs. Islāma valsts” autors.


Māris Kūlis veic pētījumus virzienā, ko sauc par džihadoloģiju – aplūko radikālo islāmu un tā saknes. Vieslekcijā klausītāji uzzināja par šīs kustības rašanos un tās iekšējo organizāciju, stratēģiju, mērķiem un ideāliem. Māris Kūlis par radikālo islāmu saka: “Uguns ir apslāpusi, bet ogles gruzd. Un pie šīs tēmas būs jāatgriežas.”


Māris Kūlis grāmatā un lekcijā analizē islāmu, vahābismu un salafismu, arābu valstu politiku, Irākas kara radīto nemieru, lielvalstu ģeopolitiskās ambīcijas un arī radikālo islāmistu sapņus par “taisnīgumu pasaulē un Kalifātu”. Atbildes tiek meklētas islāmisma un džihādisma kustības izveidē kopš 20. gs. sākuma un Islāma valsts politiskajās, stratēģiskajās un reliģiskajās idejās.


Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne Zanda Gūtmane saka: “Mūsu fakultātes studenti, kuri studē kultūru, daudz zina par rietumu kultūru, te bija informācija par austrumiem. Turklāt lekcija gaisināja daudzus stereotipiskus priekšstatus.”