Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 15.10.2018 00:00

Biedrības “Zaļā brīvība” seminārs “Pārtika nav atkritumi”

Vai zināji, ka trešdaļa no pasaulē saražotās pārtikas tiek izmesta? Pēc Zemkopības ministrijas un Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas aprēķiniem, gada laikā viens Latvijas iedzīvotājs atkritumos izmet vairāk nekā 100 kg pārtikas. Ja izmesto pārtiku sarēķinātu naudas izteiksmē, tad viena gada laikā izšķērdētā summa būtu EUR 600.

 

Pārtikas izmešana atkritumos nozīmē arī to, ka citi resursi, piemēram, ūdens, auglīga zeme, enerģija un darbaspēks, kas tika izmantoti pārtikas ražošanā, tiek nevajadzīgi izniekoti. Bagāto valstu, tai skaitā arī Latvijas patērētāji katru gadu izmet atkritumos tik daudz pārtikas, cik saražo visā Subsahāras Āfrikas reģionā. Eiropas Savienībā vien katru gadu tiek izšķērdēti 90 miljoni tonnu pārtikas jeb 180 kg pārtikas produktu uz vienu iedzīvotāju. Taču pasaules nabadzīgākajos reģionos pārtikas atkritumu daudzums ir tikai aptuveni 10 kg uz vienu iedzīvotāju. 

 

Liela daļa šo pārtikas produktu joprojām būtu bijuši derīgi lietošanai uzturā. Tas ir īpaši satraucoši, jo 2017.gadā aptuveni 821 miljonam cilvēku jeb katram devītajam pasaules iedzīvotājam nebija pieejams pietiekams pārtikas daudzums. Lai paēdinātu visus pasaules iedzīvotājus, līdz 2050.gadam saražotās pārtikas apjoms būtu jāpalielina par 60%. Šis daudzums būtu liels slogs planētai, jo dabas resursi, ieskaitot ūdeni, lauksaimniecībā apstrādājamo zemi un augšanai nepieciešamos minerālus, ir limitēti un atjaunojas daudz lēnāk, nekā tiek patērēti. Tāpēc risinājums bada novēršanai būtu jāmeklē nevis palielinot pārtikas ražošanu, bet gan samazinot pārtikas atkritumu daudzumu.

 

Zaļās brīvība aicina uz semināru “Pārtika nav atkritumi”, kas notiks 17.oktobrī plkst. 12.00-13.30 Liepājas Universitātē Lielā ielā 14, 229.auditorijā. Semināru organizējam projekta Ar cieņu par pārtiku ietvaros.

 

Ceļš uz atbildīgu pārtikas patēriņu un pārtikas atkritumu mazināšanu sākas jau šodien, nāc diskutēt par pārtikas atkritumu mazināšanu un dalīties ar pieredzi!