Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 16.06.2018 00:00

Pētnieks austrālietis Trevors Gārts Fennels atver biobibliogrāfiju

LU Akadēmiskajā bibliotēkā savu biobibliogrāfiju atvēra LZA ārzemju loceklis, Flindersa Universitātes emeritus profesors austrālietis Trevors Gārts Fennels (attēlā kopā ar T. G.  Fennelu no kreisās Ohaio Universitātes emeritus profesore Dzintra Bonda, Stokholmas Universitātes emeritus profesore Baiba Kangere un LiepU rektore Dace Markus).


Fantastiski strādīgā valodniecības vēstures pētnieka T. G. Fennela dzimtā valoda ir angļu, skolā viņš aizrāvies ar franču un latīņu valodu, mācījies arī itāļu un vācu valodu, bet nu jau vairākus gadu desmitus viņš veltījis latviešu valodniecības vēsturei un gramatikai – seno publikāciju un rokrakstu analīzei. Protams, pats lieliski apguvis latviešu valodu. Pirmo interesi par latviešu valodu jau vidusskolas laikā radījusi saskarsme ar dažiem latviešiem, kuri apgalvojuši, ka latviešu valoda ir ļoti sena, cēlusies no sanskrita un neviens sveštautietis to pilnībā nevar apgūt.


Izstādē LU Akadēmiskajā bibliotēkā varēja aplūkot gan T. G .Fennela publicētos pētījumus, gan arī pašus senos rakstījumus. Liepājas Universitātes bibliotēka pasākumā saņēma Trevora  Gārta Fennela biobibliogrāijas izdevumu, kurā ievietota viņa paša rakstīta biogrāfija, publikāciju saraksts un fotogrāfijas, kas ilustrē latviešu valodas pētnieka un entuziasta dzīves momentus. Šā gada 16. jūlijā valodniekam T. G. Fennelam apritēs 78 gadi.