Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 28.05.2018 00:00

Liepājā notiek Lietuvas Neatkarības Akta signatāru piemiņas plāksnes atklāšana

Pirmdien Liepājas Universitātē viesojas Lietuvas Republikas vēstnieks Latvijā, Lietuvas Seima deputāti, Latvijas Saeimas deputāti, Lietuvas Ārlietu ministrijas pārstāvji un Liepājas domes pārstāvji, lai būtu klāt piemiņas plāksnes, veltītas trim Lietuvas Neatkarības akta parakstītājiem Aleksandram Stulginskim (1885.-1969), Staņislavam Narutavičam (1862-1932) un Jonam Smilgevičam (1870-1942), atklāšanā. Šie trīs ievērojamie vīri dažādos laikos ir mācījušies un tapuši par personībām Nikolaja ģimnāzijā – Liepājā, Valdemāra ielā 4.  Granīta piemiņas plāksni ar Lietuvas vēstniecības Rīgā  un Lietuvas Ārlietu ministrijas atbalstu ir veidojis skulptors Marijons Šlektavičs.


Lietuvas Republikas vēstnieks Latvijas Republikā Artūrs Žurausks uzsvēra: “Fakts, ka šie izcilie vīri ir mācījušies Latvijā apliecina, cik daudz mums ir kopīga. Tā ir mūsu kopīgā vēsture.” Nikolaja ģimnāzijā Liepājā ir mācījušies arī divu valstu – Lietuvas un Polijas prezidenti.


Ņemot vērā to, ka Liepājas Universitātes Valdemāra ielas fakultātes ēka, kas ir izcilā arhitekta M. P. Berči veikums, šobrīd atrodas situācijā, kad ir nepieciešama ēkas atjaunošana, rektore Dace Markus teica: “Pozitīvi lūkojoties nākotnē, šodien aicinu ministrijas, Saeimas deputātus, aģentūras, fondus, pilsētas domi un, protams, arī universitāte pievienosies – aicinu apvienot spēkus, idejas un finansiālās iespējas, lai ēka priecētu Liepājas iedzīvotājus, kaimiņus lietuviešus un citus apmeklētājus, gan liecinātu par mūsu spēju saglabāt vēsturisko piemiņu.”


Liepājas Universitātē skanēja Šauļu zēnu un jauniešu kora “Dagilelis” skanīgais koncerts, bet “paldies visiem, kas pielika roku un vēl vienu ķieģeli šajā valstu attiecību stiprināšanā,” teica LR Saeimas Deputātu grupas sadarbībai ar Lietuvas parlamentu vadītājs Romualds Ražuks.      


Foto ŠEIT.