Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 05.12.2017 00:00

Grāmatas “Latvijas tautsaimniecības vēsture” atvēršana

Liepājas Universitātē notika grāmatas “Latvijas tautsaimniecības vēsture” atvēršanas svētki Liepājā, kurus organizēja Liepājas Universitātes Kultūras vadības 2. kursa studenti sadarbībā ar apgādu “Jumava”.


Apgāds “Jumava” sadarbībā ar atzītiem nozares speciālistiem 2017. gada maijā izdeva grāmatu “Latvijas tautsaimniecības vēsture”. Grāmata atspoguļo Latvijas tautsaimniecības un ekonomikas norises laika posmā no 19. gs. beigām līdz pat šodienai. Tajā tiek veikta ekonomikas analīze un iekļauts vērtīgs pamats turpmākiem pētījumiem un diskusijām ar ekonomikas ekspertiem visā pasaulē.


Grāmatas atvēršanas svētkus svinīgi atklāja Liepājas Universitātes rektore Dace Markus. Goda viesis, izdevniecības “Jumava” vadītājs Juris Visockis pastāstīja par grāmatas tapšanas procesiem un tās nozīmi Latvijas ekonomikas attīstībā. Viņš skaidroja, ka “Tā ir grāmata, kuru nevajag lasīt no sākuma līdz beigām, tā ir kā enciklopēdija, kuru atver, kad tas nepieciešams,” šāds materiāls šobrīd Latvijā ir tikai viens un parasti tāds top vienu reizi 60 gados – tieši ar to šī grāmata ir tik īpaša. Atvēršanas svētkos piedalījās arī viens no grāmatas autoriem Latvijas Universitātes vēstures doktors Edvīns Evards, kas publiku iepazīstināja ar galvenajiem notikumiem Latvijas un Liepājas tautsaimniecībā vācu okupācijas laikā. Savukārt Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks investīciju un tūrisma jautājumos Ģirts Kronbergs dalījās ar savu pieredzi tautsaimniecībā, akcentēja grāmatas nozīmību, sakot, ka “Šī grāmata ir lieliska pamatne, ko jaunatnei būtu jāņem vērā, lai nepieļautu jau agrāk pieļautās kļūdas”, kā arī pauda lielu pateicību grāmatas autoriem par tās izveidi.


Par patīkamu atmosfēru grāmatas “Latvijas tautsaimniecības vēsture” atvēršanas svētkos Liepājā parūpējās aktieris Ēriks Vilsons, deklamējot Imanta Ziedoņa “Poēma par pienu”, kas ļoti veiksmīgi saskanēja ar tautsaimniecības tēmu.


Apmeklētāju vidū bija studenti, pasniedzēji, bibliotēku pārstāvji, vēstures skolotāji, kā arī citi interesenti, kuriem bija iespēja grāmatu apskatīt un to iegādāties par īpašu cenu. Apmeklētāji tika aicināti arī uzdot jautājumus, kas izvērta interesantas diskusijas, kuras turpinājās arī pēc pasākuma noslēgšanas. Diskusiju rezultātā atklājās vairākas būtiskas lietas. Pirmkārt, tas,  ka grāmatas tirāža ir 1000 eksemplāros, kas, kā uzskata izdevniecības “Jumava” vadītājs Juris Visockis, pietikšot aptuveni trīs gadiem. Otrkārt, izrādās ar mobilās lietotnes Overly palīdzību lasītāji varēs piekļūt arī apjomīgiem digitāliem pielikumiem – ekspertu prezentācijām un spraigām paneļdiskusijām. Atklājās arī tas, ka grāmatai ir plānots veidot turpinājumu angļu valodā ar nosaukumu “10 stāsti par Latviju”, kas varētu interesēt ārvalstu iedzīvotājus.  

 

 

Informāciju sagatavoja:

Inita Ušpele,

Liepājas Universitātes

Kultūras vadības 2. kursa studente


Foto ŠEIT.