Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 19.09.2017 00:00

Ceļu pie lasītāja uzsāk Vēsmas Lēvaldes „Hamleta vārdi”

Nedēļas sākumā Rīgas Centrālajā bibliotēkā notika Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta pētnieces Vēsmas Lēvaldes pētījuma par leģendāro latviešu režisoru Oļģertu Kroderu „Hamleta vārdi” atvēršanas svētki. Monogrāfijas apakšvirsraksts – „Klasika un teksts Oļgerta Krodera interpretācijā.”


Pasākumā piedalījās nozares profesionāļi, interesenti, bet no Krodera izrāžu Hamletiem klāt bija Valmieras teātra aktieris Rihards Rudāks, savukārt Juris Bartkevičs sūtīja sveicienus, pats piedaloties teātra ģenerālmēģinājumā.


Grāmatas autore Vēsma Lēvalde saka: „„Hamleta vārdi” atklāj divus Oļģerta Krodera režijas pīlārus – Šekspīra traģēdija „Hamlets” bija viņa neizsmeļamais iedvesmas avots, bet teksta radoša interpretācija skatuvei bija veids, kā literatūras klasikas tēlus padarīt par zālē sēdošo laikabiedriem.”


Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta direktors Edgars Lāms uzsvēra apbrīnojamo operativitāti, ar kādu ir tapusi grāmata – februārī Vēsma Lēvalde aizstāvēja promocijas darbu, un septembrī pie lasītājiem nonāk grāmata.


Pasākumā ierakstā skanēja arī režisora Oļgerta Krodera balss: „”Hamlets” tā kā skaitās pasaules labākā luga. Visa dramaturģija, kas nākusi pēc „Hamleta”, no Hamleta būšanas smeļas un atkārtojas. Visa pārējā dramaturģija ir Hamleta variācijas. Hamlets ir neizsmeļams. Katru reizi atklājas kaut kas, kas šinī brīdī aktuāls.”


Rīgas Centrālajā bibliotēkā bija skatāma arī grāmatas vāka autora, mākslinieka Laimoņa Stīpnieka fotogrāfiju izstāde, bet Vēsmas Lēvaldes grāmatas „Hamleta vārdi” atklāšana Liepājā notiks trešdien, 20. septembrī, pulksten 17.00 Liepājas teātrī. Grāmata izdota ar Liepājas Kultūras pārvaldes un valsts pētījumu programmas „Letonika” atbalstu un iegādāties to iespējams Liepājas Universitātes sabiedrisko attiecību daļā (116. telpa).      


Foto  ŠEIT.