Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 09.08.2017 00:00

Nodarbību cikla “Pareiza fizisko aktivitāšu uzsākšana” saturiskais plānojums

1.nodarbība (Helēna Vecenāne)

 Teorija.Kas  ir fiziskās aktivitātes?  Kas ir fitness? Veselību veicinošais fiziskais fitness. Labjūte (wellness). Fiziskās aktivitātes rekomendācijas bērniem un pieaugušajiem.Veselību veicinošā fiziskā fitnesa programmas – ar ko sākt? Fiziskās slodzes jēdziens sportā, pulsa zonas, slodzes kontrole, paškontrole.

Prakse.Iesildīšanās vingrinājumi, spēka, spēka izturības vingrinājumi muskulatūras nostiprināšanai, to tehniskais izpildījums.Pamatvingrinājumi dziļās muskulatūras nostiprināšanai – tehniskais izpildījums.Veselību veicinošā fiziskā fitnesa programmas. Veselības vingrošanas sistēma Pilates.  Pilates vingrošanas pamatvingrinājumi, prinicipi, izpildes tehnika.


2.nodarbība (Līga Ēriksone)

Teorija.Veselīga uztura pamatprincipi. Uztura iespējas veselības veicināšanā.

1.      Enerģija un enerģijas maiņa organismā (enerģijas avoti organismā; pamatvielmaiņa, to ietekmējošie faktori; individuālais diennakts enerģijas patēriņš). 

2.     Galvenās uzturvielu grupas, to raksturojums un nozīme organismā (olbaltumvielas (proteīni) ikdienas uzturā, tauki uzturā, ogļhidrāti uzturā; balastvielu nepieciešamība un nozīme; ūdens maiņa.

3.      Vitamīni un minerālvielas kā pilnvērtīga uztura sastāvdaļas (ūdenī un taukos šķīstošie vitamīni, to funkcijas organismā; minerālvielas, to ietekme uz organisma fizioloģiskajām norisēm; uztura rekomendācijas vitamīnu un minerālvielu uzņemšanai

4.      Uztura īpatnības dažādu vecumgrupu iedzīvotāju vidū (uztura ieteikumi bērniem un jauniešiem; vesela pieauguša cilvēka uzturs; uztura īpatnības senioriem).

Prakse.Individuāli pamata vielmaiņas aprēķini. Diennaktī nepieciešamo kaloriju individuāls aprēķins, ņemot vērā ikdienas fizisko aktivitāšu koeficientu.


3.nodarbība (Agnese Krētaine)

Teorija.Profilaktiskie pasākumi cilvēka ikdienas darba spēju uzturēšanai vai uzlabošanai. Kinestētisko, stabilizācijas un funkcionālo vingrinājumu būtība.

Prakse.Kinestētiskie vingrinājumi. Vingrinājumi ķermeņa izjūtas trenēšanai, kas palīdz cilvēkam saprast sava ķermeņa novietojumu telpā, pareizu vingrinājuma izpildi un vingrinājuma iedarbību uz ķermeni.

Stabilizācijas vingrinājumi (dažādi spēka vingrinājumi, kuri vērsti uz konkrētu ķermeņa dziļās muskulatūras nostiprināšanu vai vispārēju ķermeņa pozas noturēšanu). Funkcionālie vingrinājumi (aktīvas ekstremitāšu (roku un kāju) kustības, pie stabila un pareizi noturēta mugurkaula).


4.nodarbība (piedalās visi speciālisti: Līga Ēriksone,  Helēna Vecenāne, Agnese Krētaine) 

Teorija/prakse.

1.      Vecumposmam atbilstošs uzturs uzsākot sporta aktivitātes. Medikamentu lietošana un uzturvielu mijiedarbība. Bioloģiski aktīvo vielu nozīme sportiskā dzīvesveida uzturēšanā.

2.      Fiziskās aktivitātes –  dažāda inventāra un aprīkojuma pielietojums. Fiziskās aktivitātes mājās, darba vietā, brīvā dabā (uzsākšana, iespējas, variācijas, izaicinājumi).

3.      Līdzsvara un koordinācijas vingrojumi, to nozīme ikdienas dzīvē dažādām vecuma grupām.


Nodarbības notiek latviešu valodā. Katras nodarbības noslēgumā –  iespēja interesentiem uzdot sev interesējošos jautājumus, diskusija par apgūto tematiku.

 

Projekts tiek finansēts Eiropas Sociālā fonda projekta Nr.9.2.4.2/16/I/088 “Liepāja.Vesels.Aktīvs.Laimīgs” ietvaros.