Jaunumi:

Atpakaļ
-, 24.05.2016 00:00

Aizvadīta konference "Sabiedrība un kultūra: lokālais un globālais"

Liepājas Universitātē 2016. gada 19., 20. maijā aizvadīta 19. Starptautiskā zinātniskā konference Sabiedrība un kultūra: lokālais un globālais. Konferenci organizēja Liepājas Universitātes Socioloģisko pētījumu centrs, Vadības un sociālo zinātņu fakultāte un Dabas un inženierzinātņu fakultāte sadarbībā ar Lietuvas Izglītības zinātņu universitāti kā arī ar jau trešo gadu pēc kārtas rodot sadarbības iespējas ar Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūras pārvalde” struktūrvienību “Liepājas muzejs”.

 

Dalību konferencē bija pieteikuši sešu valstu pārstāvji pāri par 80 dalībniekiem no 6 valstīm.

 

Konferences atklāšanā dalībniekus uzrunāja Liepājas Universitātes rektora vietas izpildītāja Māra Zeltiņa, Liepājas pilsētas Domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Vilnis Vitkovskis un Latvijas Institūta vadītāja Aiva Rozenberga.

 

Konferences svinīgā atmosfēra bija piemērota LiepU Goda doktora diploma izsniegšanai Vestfālenes koledžas Paderbornā profesorei Dr. Ulrikei Kurtai, pēc kā turpinājās plenārsēdes zinātniskie lasījumi.

 

Plenārsēdes lasījumus ievadīja vēstures doktore Sandra Grigaravčiute (Lietuva, Lietuvas Izglītības Universitāte) ar referātu par Latvijas un Lietuvas diplomātisko sakaru pirmsākumiem, filozofijas doktoru Leonarda Leikuma un Gunāra Brāzmas (Latvijas Lauksaimniecības Universitāte) pētījums par Liepājas Universitātes konferencesSabiedrība un kultūra turpinājumizdevumos publicētajiem filozofiska satura 70 rakstiem, kuri pieejami aizvadīto gadu starptautiskās redkolēģijas rediģētajos  18 izdevumos, bet filoloģijas doktore Sandra Veinberga (Liepājas Universitāte) iepazīstināja ar plašu pētījumu par rokrakstu avīzēm kā Latvijas agrīnās periodikas aizmetņiem 17. gadsimtā.

 

Pēc plenārsēdes tika vērts vāļā gadskārtējais  XVIII zinātniskais rakstu krājums “Sabiedrība un kultūra”.

 

Konferences lasījumi turpinājās vairākās darba grupās: socioloģijā, vēsturē, filozofijā, ekonomikā, vadībzinātnēs un vides pārvaldības jomā, kā arī vienā darba grupā tika prezentēti starpdisciplinārie pētījumi.

 

Īpaša atmosfēra akadēmiskajiem lasījumiem bija Liepājas muzejā, kurā sesiju starplaikos bija skatāmas pastāvīgās ekspozīcijas un bija pieejama tērpu kolekcionāra un mākslinieka Aleksandra Vasiļjeva kūrorta tērpu modei veltītā unikālā izstāde.

 

Konferences dalībnieku interešu grupas otrajā dienā izmantoja iespēju iepazīties ar Kuldīgas muzeja darba pieredzi, doties vides zinātnieku organizētajā izbraukuma sesijā pa Ziemeļlietuvas dabas objektiem, iepazīties ar kultūrtūrisma un rekreācijas piedāvājumu Liepājā, baudīt muzikālo Liepājas simfoniskā orķestra un pianista Vestarda Šimkus muzikālo sniegumu koncertzālē “Lielajā dzintarā”. Vēl nedēļas nogalē konferences dalībnieki bija sastopami “Līvas ciema” pasākumā.

 

FOTO

Konferences “Sabiedrība un kultūra” organizācijas komitejas priekšsēdētājs,

LiepU administratīvais direktors Arturs Medveckis.