Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 07.03.2016 00:00

LiepU pētnieki strādā pie mākslīgas vēžveidīgo audzēšanas

Liepājas Universitātes Dabas un inovatīvo tehnoloģiju institūtā, kura direktors ir asociētais profesors Armands Grickus, ir sācies darbs pie jauna pētījuma akvakultūru jomā – mākslīgas vēžveidīgo audzēšanas.


Tiek mākslīgi audzēti vēžveidīgie, jo tā ir ātraudzīga suga, kas ir pieticīga un pateicīga mākslīgai audzēšanai. Šīs sugas Baltijas jūrā nav atrodamas, bet iespēja audzēt tās mākslīgi ļauj masveidā ražot produkciju tirgum.


Pētnieks Armands Grickus uzsver pētniecības praktisko nozīmību: „Institūta filozofija ir strādāt, lai gala rezultāts būtu produkts vai pakalpojums. Abstraktiem pētījumiem nav jēgas. Viens vēzītis sasniedz tirgus vērtību 8 – 10 mēnešos. Mēs pētām, ko viņš ēd, kā aug, kā sadzīvo ar vidi, lai zinātu, kādi ir optimālie apstākļi, kā arī lai zinātu ko darīt, ja nejaušības rezultātā kāds izspruktu savvaļā un sāktu vairoties.”


Darbs pie pētījuma ir sācies šī mēneša sākumā. Vēžveidīgie tiek audzēti baseinos un pētīti tiek audzēšanas tehnoloģiskie paņēmieni, kā arī novērtēti riski. Darbs pie pētījuma varētu ilgt vairākus gadus, bet, tam beidzoties, vēžveidīgos tirgotāji varētu mākslīgi audzēt tieši tāpat, kā tagad zivju mazuļus, un tas būtu ievērojams pienesums tautsaimniecības attīstībai.