Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 20.01.2016 00:00

Sporta pedagoģijas doktora grādu iegūst Helēna Vecenāne

LSPA doktorante, Liepājas Universitātes pasniedzēja Helēna Vecenāne ir aizstāvējusi doktora disertāciju pedagoģijas doktora grāda iegūšanai sporta zinātnes nozarē par tēmu  „Studentu veselīga dzīvesveida izpratnes unparadumu veidošanās mijsakarības”. Tajā autore veikusi studentu veselības, ēšanas paradumu, dažādu fizisko aktivitāšu, interešu un attieksmes pret veselīgu dzīvesveidu zinātnisko izpēti, kā arī izstrādājusi Veselību veicinošu integrētu fizisko aktivitāšu vadlīnijas augstskolu sporta jomas mācībspēkiem, darbam ar studentiem.


Promocijas darba vadītāja ir asociētā profesore Andra Fernāte, bet recenzenti – Varšavas Universitātes asociētais profesors Krištofs Mareks Piečs, profesore Ausma Špona un asociētā profesore Žermēna Vazne.


Izpētes praktiskajā daļā par studentu veselīga dzīvesveida izpratnes un paradumu veidošanās likumsakarībām autore savu eksperimentu veica ar vairāk nekā 200 Liepājas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes Liepājas filiāles pilna laika studentiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem.


Veselīga dzīvesveida izpētes dati liecina, ka studentu izpratne par veselīgu dzīvesveidu balstās uz sabiedrībā pieņemtajiem stereotipiem, izceļot fiziskās aktivitātes un sabalansēta, veselīga uztura nozīmi, bet nesaskatot veselīga dzīvesveida būtību.


Helēna Vecenāne ir Liepājas Universitātes studiju programmas "Skolotājs" apakšvirziena „Sporta un deju skolotājs” direktore, un viņas disertācija paplašina zinātnisko informāciju par studentu veselīga dzīvesveida veidošanās likumsakarībām.


FOTO



Publikācija ir tapusi sadarbībā ar LSPA Sabiedrisko attiecību dienestu.