Jaunumi:

Atpakaļ
-, 26.08.2015 00:00

Tiek realizēts projekts „NVO un AII partnerība attīstības sadarbībai izglītībā”

No 2015. gada 19. līdz 21. augustam Gulbenes novada Rankas pagastā notika Latvijas Augstskolu pedagogu sadarbības asociācijas (LAPSA) projekta „NVO un AII (augstākās izglītības iestāžu) partnerība attīstības sadarbībai izglītībā” (LAPAS un ĀM projektu konkursa aktivitāte) partneru informatīvais seminārs. Semināra ietvaros projekta dalībnieki apkopoja pieredzi un izstrādāja vadlīnijas attīstības sadarbībai izglītībā, globālā un lokālā saistības izpratnes veicināšanai. Īpaša uzmanība tika pievērsta glokalizācijas metodoloģijai (skatīt ŠEIT).

 

Projekta īstenošanā ir iesaistījušies pārstāvji no šādām augstskolām: Latvijas Universitāte (PPMF), Liepājas Universitāte, Daugavpils Universitāte, Rēzeknes Augstskola, Latvijas Lauksaimniecības universitāte; nevalstiskajām organizācijām: Latvijas Augstskolu Pedagogu Sadarbības Asociācija (LAPSA), biedrība “Zaļā brīvība”, CISV Latvija jeb Biedrība “Starptautiskās bērnu vasaras nometnes”; skolām: Ventspils Valsts ģimnāzija, Lejasciema vidusskola, Gulbenes 2. vidusskola, Gulbenes novada valsts ģimnāzija, Lizuma vidusskola,Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija; kā arī pašvaldībām: Gulbenes novada pašvaldība, Krimuldas novada Dome un Eiropas gada attīstībai vēstniece "Humana People to People in Latvia" vadītāja Rūta Kronberga.

 

Attīstības sadarbības izpratnei un tās integrēšanai izglītības saturā, projekta grupa izmanto dilles metaforu: „Dari Izproti Līdzdarbojies Lepojies Esi DILLE!!!”

 

Seminārā projekta dalībnieki izstrādāja attīstības sadarbībai izglītībā tēmas (sociālo tīklu kopiena, svētku un atzīmējamās dienas, lietu ģeogrāfija un vēsture, tuvi un tāli kaimiņi, globālā patērētāja kultūra, robežjautājumi, valoda un domāšana, drošība globālajā pasaulē, globalizācijas duālais raksturs), kuras veicina izpratni par attīstības sadarbību nacionālā un globālā kontekstā, un atklāj šo tēmu mijsakarības.

Pateicoties Alūksnes Valsts ģimnāzijas angļu valodas skolotājai Ilonai Riekstiņai mums bija iespēja izmēģināt un pilnveidot tēmu DILLES ATTIECĪBAS: TUVI UN TĀLI KAIMIŅI, iepazīstot Alūksni un tās vēsturi.

 

Izstrādātie materiāli palīdzes pilnveidot AII docētāju, mentoru, esošo un topošo skolotāju, studentu, skolēnu un kopienu aktīvistu praksi 4 līmeņos: izprast un analizēt pieredzes stāstus dažādos kontekstos, veikt padziļinātus pētījumus, darboties, lai sekmētu pārmaiņas un pieredzi globālā kontekstā.

 

Projekta dalībnieku dažādā pieredze un darbības jomas dod iespēju pilnvērtīgi izprast kopienu aktualitātes un vajadzības un vispusīgi plānot izglītības pasākumus Latvijas un Eiropas mērogā līdzdalības veicināšanai.

 

Projekta darbības nākamais posms plānots Liepājas Universitātē 16. un 17. septembrī, lai apkopotu paveikto. Ja vēlaties uzzināt vairāk un līdzdarbosies, organizēt izglītības pasākumus savā kopienā, informāciju varat atrast ŠEIT.   

 

Sociālajos medijos izmantotais projekta tēmturis: #esiDILLEprojekts