Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 06.05.2015 00:00

Liepājas Universitātē aizstāvēts promocijas darbs valodniecībā

Otrdien Liepājas Universitāte ieguva „vienu nopietnu zinātnieku vairāk” – kā teica nu jau filoloģijas zinātņu doktores Anitas Helvigas promocijas darba vadītāja profesore Anna Vulāne.

Anita Helviga ir beigusi Liepājas Universitātes un Ventspils Augstskolas kopīgo doktora studiju programmu „Valodniecība” un nu aizstāvējusi promocijas darbu „Latviešu literatūrzinātnes terminoloģija: vēsturiskais, lingvistiskais un terminogrāfiskais raksturojums”.

Doktorante ir pētījusi latviešu literatūrzinātnes terminoloģijas attīstību vairāk nekā 150 gadu garumā – sākot no 19. gadsimta vidus – ar mērķi sniegt pārskatu par nozares terminu vēsturisko attīstību, atklājot aspektus, kas nodrošina terminu izpētes teorētisko un praktisko pamatu, kā arī analizējot problēmjautājumus mūsdienīgas terminu vārdnīcas izstrādei.

Promocijas darba recenzenti habilitētie filoloģijas doktori Ojārs Bušs, Benedikts Kalnačs un Andrejs Veisbergs uzsvēra, ka ir nobriedusi akūta vajadzība pēc novitātēm literatūrzinātnes terminoloģijā, ka darbs ir nozīmīgs gan valodniecības nozarei, gan citu nozaru speciālistiem. Tāpat tika novērtēts iespaidīgais promocijas darba teksta apjoms un jaunās doktores iecere darbu turpināt, lai izveidotu jaunu literatūrzinātnes terminu vārdnīcu.

Promocijas darba aizstāvēšanas gaitā izvērtās spraiga, zinātniski saistoša diskusija, kas apliecina, ka līdzās atzītiem zinātnes pīlāriem ir nostājusies jauna zinātniece ar spēju argumentēti aizstāvēt savu veikumu.

Līdzās zinātniskā darba aizstāvēšanai Anita Helviga bija izstādījusi sava vaļasprieka – izšūšanas krustdūrienā, darbus, kas pārsteidza un priecēja kolēģus.


FOTO