Projekti

Atpakaļ
Līga Krūmiņa, 06.06.2022

Sekmīgi aizstāvēts doktoranta Normunda Vārpas promocijas darbs

2022. gada 19. maijā Eiropas Sociālā fonda projektā “Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla pilnveide stratēģiskās specializācijas jomās – logopēdija, pirmsskolas izglītība un sākumizglītība” (Nr. 8.2.2.0/18/I/003) iesaistītais doktorants Normunds Vārpa sekmīgi aizstāvēja promocijas darbu “Izmainītas centrālās neirālās regulācijas ietekme uz apakšstilba saliecējmuskuļu aerobo darba spēju nodrošinošajiem faktoriem sportistiem”.

Promocijas darba aizstāvēšana notika Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA) Veselības un sporta zinātnes promocijas padomē. Padome ar vienbalsīgu lēmumu piešķīra Normundam Vārpam zinātnes doktora grādu (Ph.D.) Veselības un sporta zinātnes nozarē sporta teorijas un vēstures apakšnozarē. Promocijas darba vadītāji bija LSPA profesors Dr. biol. Alvis Paeglītis un Tartu Universitātes profesors Dr. paed. Mati Pääsuke. Promocijas darbu recenzēja profesors Dr. habil. Jonas Liudas Poderys (Lietuvas Sporta universitāte), asoc. profesore Dr. med. Anita Vētra (Rīgas Stradiņa universitāte) un vadošā pētniece Ph. D. Aija Kļaviņa (LSPA).

Savā profesionālajā darbībā N.Vārpa ir saistīts ar veselības aprūpes un sporta metodoloģijas jomu. Viņa pētījuma rezultātā, kā norādīts promocijas darba kopsavilkumā, “treneriem un citiem sporta speciālistiem tiek sniegts apliecinājums, ka mainīts kustību stereotips var ietekmēt aerobās darba spējas, un tiek rekomendēts pievērst padziļinātu uzmanību muskulim ar funkcionāliem neirālās regulācijas traucējumiem un izmantot pielietojamās kinezioloģijas (angļu val. “Applied Kinesiology” – AK) vērtēšanas metodes, lai ātri tos noteiktu”.

Raksturojot promocijas darba izstrādi, N.Vārpa atzīst: vislielākais gandarījums ir par to, ka darbs ir pabeigts un ir izdevies pierādīt, ka ar lietišķās kinezioloģijas diagnostikas metodi iegūtie kvalitatīvie rezultāti ir verificējami ar kvantitatīvi novērtējamiem lielumiem. Laikietilpīgākais un grūtākais ir bijis gan pamatot pētniecības metožu izvēli ar starptautiskās publikācijās analizēto praksi, gan aprakstīt ar dažādām metodēm iegūtos datus un izstrādāt promocijas darba tekstu, gan arī sadalīt laiku starp darba pienākumiem, promocijas pētījumu un ģimeni. Dalība projektā, pēc N.Vārpas domām, ir bijis “burkāns un pātaga reizē”, – nozīmīgs finansiālais atbalsts un strikti termiņi (par kuriem ir parakstīta vienošanās un kuri ir jāievēro) kā mobilizējošs stimuls saņemties un izdarīt līdz galam.

Normunds Vārpa šobrīd ir Liepājā praktizējošs fizioterapeits, kā arī Liepājas OC Sporta veselības centra speciālists metodiskajos jautājumos. Iesaistoties projektā, N.Vārpa ir uzsācis pildīt lektora akadēmiskos pienākumus arī Liepājas Universitātē. Viņa docēto kursu temati ir saistīti ar fizioloģiju, fizioterapiju, sporta treniņu teoriju un metodiku. Sadarbībai ar Liepājas Universitāti N.Vārpa saskata nākotni ilgtermiņā, īpaši jaunās, kopā ar LSPA veidotās sporta un veselības skolotāju studiju programmas kontekstā. Šāda studiju programma, pēc N.Vārpas domām, ir nepieciešama gan Liepājas valstspilsētai, gan reģionam, sagatavojot sporta speciālistus un iesaistot viņus darbā dažādās skolās.

Doktorantu iesaiste Liepājas Universitātes akadēmiskajā darbā studiju virzienā „Izglītība, pedagoģija un sports” ir viena no šī projekta darbībām. Tās mērķis ir veicināt pozitīvas pārmaiņas akadēmiskā personāla vecuma struktūrā, atbalstīt līdzsvaru pamatdarbā strādājošo un pieaicināto mācībspēku proporcijā, kā arī mazināt kvalificēta un profesionāla akadēmiskā personāla trūkumu nākotnē.

 

Publikācijā izmantots LSPA publicitātes foto (© 2022).