Projekti

Atpakaļ
Līga Krūmiņa, 26.04.2022

Noslēgusies LiepU mācībspēku stažēšanās Liepājas, Rīgas un Jelgavas izglītības iestādēs

Viena no Eiropas Sociālā fonda projekta “Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla pilnveide stratēģiskās specializācijas jomās – logopēdija, pirmsskolas izglītība un sākumizglītība” (Nr. 8.2.2.0/18/I/003) atbalstītajām darbībām ir LiepU mācībspēku stažēšanās Liepājas, Rīgas un Jelgavas izglītības iestādēs. Stažēšanās ir organizēta, lai attīstītu un stiprinātu studiju virziena “Izglītība, pedagoģija un sports” studiju programmu satura sasaisti ar reālo praksi izglītības iestādēs, nodrošinātu studentu vajadzībām atbilstošu laikmetīgu augstāko izglītību, kā arī lai pilnveidotu akadēmiskā personāla pedagoģisko kompetenci un profesionālo meistarību.

Stažēšanās ir notikusi divos posmos: 1. posms – no 2020. gada 16. marta līdz 2020. gada 21. decembrim; 2. posms – no 2022. gada 3. janvāra līdz 30. martam. Abos posmos stažēšanās norisi būtiski ir ietekmējusi Covid-19 pandēmijas dēļ izsludinātā ārkārtas situācija Latvijā, kā arī epidemioloģiskās drošības noteikumi un ierobežojumi šajā sakarā. Katras izglītības iestādes kompetencē ir bijis noteikt, kādā formā (klātienē vai attālināti) ir iespējama stažēšanās uzdevumu izpilde. Tomēr, kā atzīst stažieri, arī stažēšanās norisei attālināti (tiešsaistē) ir bijis pozitīvs rezultāts – apzināti daudzveidīgi metodiski risinājumi digitālo rīku lietošanā, notikusi detalizēta iedziļināšanās mācību stundu plānošanā un īstenošanā u.c.

Stažēšanās ir notikusi saskaņā ar noslēgtajiem trīspusējiem līgumiem starp Liepājas Universitāti, mācībspēkiem un pakalpojuma sniedzējiem par akadēmiskā personāla profesionālo kompetenču pilnveidi. Stažēšanās procesā kopumā ir piedalījušies 12 LiepU mācībspēki, veicot uzdevumus atbilstoši Akadēmiskā personāla individuālajiem stažēšanās plāniem 2016 astronomisko stundu apjomā. Nozīmīgs atbalsts stažieriem ir bijuši stažēšanās vadītāji deviņās izglītības iestādēs: Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolā, Liepājas Raiņa 6. vidusskolā, Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolā, Liepājas Ezerkrasta sākumskolā, Liepājas 3. pamatskolā, Liepājas pirmsskolas izglītības iestādē “Saulīte”, Liepājas pirmsskolas izglītības iestādē “Liesmiņa”, Rīgas privātajā pirmsskolas iestādē “CreaKids” un Jelgavas privātajā pirmsskolas izglītības iestādē “Mācos Mācīties”. Saskaņā ar stažēšanās atskaitēs pausto, mācību stundu vērošanas, profesionālo diskusiju, kā arī dokumentu un skolvadības procesu, skolēnu un pedagogu sadarbības, metodiskās pieredzes analīzes rezultātā gūtās atziņas un secinājumi būs ierosinājums gan pētījumu izstrādei, gan studiju programmu satura pilnveidei Liepājas Universitātē.