Projekti

Atpakaļ
Sintija Leigute, 25.03.2022

LiepU mācībspēku specializētājās mācībās noslēdzas pirmais mācību modulis par līderību

Eiropas Sociālā fonda projektā “Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla pilnveide stratēģiskās specializācijas jomās – dabas zinātnes, matemātika un informācijas tehnoloģijas, māksla, sociālās zinātnes, komerczinības un tiesības” (Nr. 8.2.2.0/18/A/021) pašreiz tiek īstenotas specializētās mācības, kas attīsta akadēmiskā personāla līderību un sadarbības kompetenci ar industriju, kurās piedalās astoņi LiepU ievēlēti mācībspēki no četrām stratēģiskās specializācijas jomām. Šobrīd mācībās ir noslēdzies pirmais mācību modulis “Efektīva komunikācija komandas vadīšanas procesā un līderība”. Specializēto mācību mērķis ir attīstīt LiepU akadēmiskā personāla kompetences līderībā un sadarbībā, lai pilnveidotu akadēmiskā darba kvalitāti. Mācību moduļa laikā LiepU mācībspēki apguva šādas tēmas: komunikācijas kompetence; modernās līderības attīstības tendences, vadības rīki komandas motivācijas, iesaistes un sadarbības veicināšanai; pārmaiņu vadība, mērķi un stratēģiskā plānošana; efektīva komandas vadīšana un komandas sadarbība; komandas darba plānošanas pamati; stress ikdienā un darba vidē; emociju pārvaldība; efektīva laika plānošana un vadība. Pirmā mācību moduļa kopējais apjoms ir 48 akadēmiskās stundas un 12 akadēmiskās dalībnieku patstāvīgā darba stundas. Mācības notiek intensīvi lekciju, semināru, diskusiju un praktisku darbu veidā, attālinātā formā, izmantojot Zoom platformu, un tās nodrošina profesionālās tālākizglītības iestāde SIA “PURE Academy” profesionāli un pieredzes bagāti pasniedzēji, no kuriem šajā mācību modulī pasniedzēji Raina Vīra un Gita Neilande.

Mācību dalībnieki, daloties savos pirmajos iespaidos par pirmā moduļa apguvi, atzīst, ka kopumā ir apmierināti ar pasniegto mācību norisi un apgūto tēmu aktualitāti ikdienas darbā. Profesionālās bakalaura programmas “Tūrisma un rekreācijas vadība” pasniedzēja Zane Gusta norāda: „Nodarbībās pie lektores Rainas Vīras apguvu daudz jaunas teorijas par modernas līderības attīstības tendencēm un komandas vadīšanu ļoti intensīvā veidā, un it īpaši uzrunāja daudzpusīgais skatījums no lektores puses, kur bija redzams, ka tiek sekots līdzi šī temata aktualitātēm. Būtu paticis, ka nodarbību laikā tiktu vairāk izmantoti praktiskie uzdevumi. Savukārt stresa vadīšana ikdienā un darbā likās vairāk piemērota izmantošanai ikdienā, nevis darbā.” Arī Dabas un inženierzinātņu fakultātes dekāne Anita Jansone piekrīt viedoklim, ka nodarbības ir labi vadītas, bet vairāk prasītos tieši vairāk praktisko uzdevumu. Savukārt Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes mākslas pasniedzēja Dzintra Vīriņa atzīmē: „Man šķita, ka pirmais mācību modulis bija ļoti proporcionāli sadalīts. Mani personīgi vairāk interesēja tēmas par psiholoģijas aspektiem attiecībā uz emociju pārvaldību, konkrēti emocionālo inteliģenci. Kopumā informācija bija labi pasniegta, kuru vairāk vai mazāk izmantošu savā ikdienas darbībā.”

Pašlaik LiepU mācībspēki ir uzsākuši mācīties otro mācību moduli “Dizaina domāšana un digitālās prasmes”, kura kopējais apjoms ir 48 akadēmiskās stundas un 12 akadēmiskās dalībnieku patstāvīgā darba stundas, un kurā apgūs kompetences un prasmes strādāt ar dažādiem radošiem tehnoloģiju rīkiem, kurus izmantot mācību procesā ar studentiem.

Plānots, ka specializētās mācības norisināsies līdz 2022. gada 26. aprīlim, un mācību noslēgumā dalībnieki saņems apliecības par mācību programmas apguvi.