Projekti

Atpakaļ
Ērika Lauberga, 29.09.2021

LiepU darbu sākusi viesprofesore un praktizējoša logopēde no Lietuvas

Eiropas Sociālā fonda projektā “Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla pilnveide stratēģiskās specializācijas jomās – logopēdija, pirmsskolas izglītība un sākumizglītība” (Nr. 8.2.2.0/18/I/003) no 2021. gada 1. septembra Liepājas Universitātē darbu ir uzsākusi viesprofesore Daiva Kairiene no Vītauta Dižā Universitātes Lietuvā. Savā mītnes zemē pasniedzēja ne tikai lasa lekcijas studentiem un veic pētījumus, bet ikdienā strādā kā logopēde pirmskolas izglītības iestādē, tādējādi nodrošinot studentiem lekcijas, kas ir balstītas praktiskā pieredzē, darbojoties ar bērniem.

2021./2022. akadēmiskā gada rudens semestrī Daiva Kairiene LiepU bakalaura studiju programmas “Logopēdija” 1. kursa studentiem lasa lekcijas studiju kursā „Ievads logopēdijā un logopēdijas vēsture”, savukārt 2. kursa studentiem studiju kursā „Skaņu izrunas traucējumi”.

Par pirmajiem docēšanas iespaidiem LiepU viesprofesore saka: “Protams, kā jau pirmajās nodarbībās, bija neliels uztraukums, bet pēc tam jau iejutos, jo studenti bija ļoti jauki un ieinteresēti. Pēc pirmās nodarbības man radās iespaids, ka gan 1. kursa, gan 2. kursa studenti ir ļoti ieinteresēti logopēdijas jomā. Latvijas un Lietuvas studenti ir ļoti līdzīgi.”

Pasniedzējai šī ir pirmā pieredze, docējot ārvalstīs ilgākā laika periodā, taču ir akadēmiskā darba pieredze, pasniedzot dažas lekcijas Izraēlā un Vācijā. Daiva Kairiene izglītību bakalaura, maģistra un doktorantūras līmenī ir ieguvusi Šauļu Universitātē (tagad Viļņas Universitātes Šauļu Akadēmija). Viesprofesore atceras, ka pirms desmit gadiem tieši LiepU asociētā profesore Baiba Trinīte bija tā, kura viņu kā jaunu logopēdijas speciālistu uzrunāja atbraukt uz Liepāju, lai satiktu Eiropas logopēdijas asociācijas pārstāvjus, un tā šī sadarbība sākās. Sadarbība turpinās, organizējot Baltijas valstu logopēdu kongresus.

Ārzemju akadēmiskā personāla iesaiste LiepU akadēmiskajā darbā un zinātniskajā pētniecībā stratēģiskās specializācijas jomās (logopēdija, pirmsskolas izglītība un sākumizglītība) ir viens no projekta mērķiem, kas ļauj LiepU nodrošināt šo jomu saturisko kvalitāti un paplašināt starptautiskās partnerības tīklu.