Projekti

Atpakaļ
Baiba Trīnīte, 14.12.2020

LiepU zinātnieki pētīs kordiriģentu balsis

Liepājas Universitātes Runas un balss izpētes laboratorijā ir uzsākts jauns starpdisciplinārs pētniecības projekts "Kordiriģentu vokālās slodzes noteikšana balss ergonomikas kontekstā" (Nr. lzp-2020/2-0250).

Kordiriģenti ir profesionāļi, kuri savā darbā vienlaikus izmanto runas balsi un dziedāšanu. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot kordiriģentu balss slodzi mēģinājumu laikā un izpētīt faktorus, kas ietekmē balss fonācijas laika ilgumu, skaņas spiediena līmeni, pamata frekvenci, cikla dozu (cycle dose) un attāluma dozu (distance dose). Tika izvirzīta hipotēze, ka kordiriģentu balss slodzi mēģinājuma laikā ietekmē ārējās vides faktori (troksnis, gaisa kvalitāte) un viņu zināšanas par balss ergonomiku.

Projekta vadītāja ir asociētā profesore Baiba Trinīte un zinātniskajā grupā ir iesaistīti Liepājas Universitātes docētāji un studējošie Ilze Valce, Mirdza Paipare, Olga Blauzde, Dina Sleže, Dina Barute, Madara Ivane, Anete Krūza.

Baiba Trinīte stāsta: “Šis pētījums ir inovatīvs un sniegs būtisku ieguldījumu balss zinātnes attīstībā, it īpaši profesijas nosacītu balss traucējumu pētniecībā, jo pasaulē ir maz pētījumu, kas būtu saistīti ar balss skanējuma izpēti kordiriģentiem. Pētījuma rezultāti sniegs ievērojamu ieguldījumu kora pedagoģijas zinātnes attīstībā, aktualizējot balss ergonomikas nozīmi.”

Projekta norises ilgums: 2020. gada 1. decembris – 2021. gada 31. decembris.

Projekta finansējums 100 389 eiro un to finansē Latvijas Zinātnes padome.