Projekti

Atpakaļ
Ieva Ančevska, 17.11.2020

Sākta Liepājas Universitātes folkloras materiālu digitalizācija

VKKF projektā „Tradicionālā kultūra digitālajā vidē“ sākta Kurzemē pierakstīto folkloras materiālu digitalizācija, ko īsteno Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārais institūts (KHI) sadarbībā ar LU LFMI Latviešu folkloras krātuvi.

Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta folkloras materiālu arhīvā pieejami pētnieku organizēto etnogrāfisko ekspedīciju materiāli, kā arī 300 studentu iesniegti folkloras prakšu vākumi (300 klades), kas vākti no 1989. gada līdz 2012. gadam. Studentu savāktais folkloras materiālu kopums ir nozīmīga Kurzemes kultūras mantojuma dokumentācija, jo vairums materiālu savākti un pierakstīti tieši Kurzemē: Liepājas apkārtnē (130 vākumu), Kuldīgas novadā (30), Saldus (25), Ventspils (19), Talsu (18), Tukuma (17), Dobeles novadā (17). Vairāki folkloras materiālu vākumi nāk arī no Bauskas, Jelgavas, Cēsu, Jēkabpils un Rīgas apkārtnes.

Kurzemes Humanitārais institūts vienojies ar LU LFMI Latviešu folkloras krātuvi par sadarbību šo materiālu digitalizēšanā, lai tos varētu publicēt tiešsaistē digitālajā arhīvā garamantas.lv. Vispirms materiāli tiek apstrādāti un digitalizēti – darbu veic Dr. philol. Ieva Ančevska (kolekcijas digitalizācijas vadītāja), KHI sekretāre Paula Sekača un Liepājas Universitātes studentes Agnese Grīnberga un Diāna Šlangena.

Studentu folkloras prakšu materiāli joprojām glabājas viņu veidotajās kladēs, kur piešķirts viens numurs visam studenta savāktajam materiālu kopumam. Lai materiāli būtu plašāk pieejami un pārskatāmi, šobrīd KHI tiek reģistrēta katra atsevišķā folkloras vienība, saskaņojot to reģistrācijas numurus ar Latviešu folkloras krātuvē esošo sistēmu. Vēl plānots apstrādāt datnes publicēšanai tiešsaistē un publicējot pievienot metadatus – ziņas par teicējiem, vācējiem, folkloras tekstu pierakstes vietām utt. Tādējādi šie maz zināmie un pagaidām nesistematizētie folkloras materiāli būs pieejami gan pētniekiem, gan folkloras interesentiem Latvijā un pasaulē, kā arī veidosies pilnīgāka dokumentēto materiālu kopaina.

Projekta īstenošanas gaitā materiāli tiek reģistrēti un digitalizēti Liepājā, failu apstrāde un publicēšana tiešsaistē notiks Rīgā, savukārt metadatu pievienošana notiks  attālināti (Liepājā). Liepājas Universitātes folkloras materiālu oriģināli aizvien glabāsies Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta arhīvā, taču pēc projekta īstenošanas šie nemateriālā kultūras mantojuma dokumentējumi būs brīvi pieejami plašai sabiedrībai.  

 

Informāciju sagatavoja KHI folkloras pētniece Ieva Ančevska