Projekti

Atpakaļ
Baiba Trīnīte, 28.10.2020

Noslēdzās projekta “Atbalsts pēcdoktorantūras pētniecības īstenošanai” pētniecības pieteikuma īstenošana

2020. gada septembrī noslēdzās projekta “Atbalsts pēcdoktorantūras pētniecības īstenošanai”, vienošanās nr. 1.1.1.2/16/I/001 pētniecības pieteikuma “Skaņu pastiprinošo sistēmu ilgtermiņa ietekme uz skolotāju balss slodzes samazināšanu un verbālo instrukciju izpratnes uzlabošanu skolēniem” (1.1.1.2/VIAA/1/16/001) īstenošana. Trīs gadu laikā ir daudz kas paveikts: izveidota sadarbība ar Turīnas Politehniskā institūta Enerģijas fakultātes pētniekiem akustikas jomā, latviešu valodā iztulkota un publicēta Darba vietas balss ergonomikas novērtēšanas rokasgrāmata. Veikti pētījumi par balss pastiprinošo sistēmu ietekmes izvērtējumu uz runas uztveri skolēniem un skolotāju balss slodzi. Pētījumi tika īstenoti Latvijā un Itālijā, tajos piedalījās 20 skolotāji un 250 skolēni. Akustiskie mērījumi tika veikti piecu skolu ēku 19 klašu telpās. Šis pētījums ir unikāls Latvijas kontekstā, jo līdz šim telpu akustikas ietekme uz skolotāju un skolēnu darba vidi nav tikusi analizēta. Pētījuma rezultāti publicēti četrās publikācijas, piektās publikācijas manuskripts ir iesniegts recenzentu vērtējumam. Vadošā pētniece Baiba Trinīte pētījuma rezultātus ir prezentējusi konferencēs ASV, Dānijā, Portugālē, Lietuvā un Latvijā, kā arī ar tiem iepazīstināti skolotāji. Pētījumā gūtās atziņas un secinājumi ir iekļauti zinātības aprakstos, kuri iesniegti projekta partnerim uzņēmumam CERTES.

Pētniece Baiba Trinīte izsaka lielu pateicību visiem LiepU darbiniekiem, kas bija iesaistīti projekta īstenošanā un bez kuru līdzdalības projekta norise nebūtu bijusi tik kvalitatīva, īpaši sirsnīgs paldies – Ingai Vasermanei, Linitai Misus, Viktoram Eglienam, Dinai Barutei, studiju programmas Logopēdija absolventiem un esošajiem studentiem, kuri bija ieinteresēti pētniecības procesā un atbalstīja tā tehnisko īstenošanu.

Pētījumā aizsāktos balss slodzes mērījumus pētniece vēlas turpināt, analizējot balss slodzes parametrus kordiriģentu profesijā.