Projekti

Atpakaļ
Līga Krūmiņa, 20.10.2020

LiepU darbojas vieslektore no Atēnu Nacionālās un Kapodistrija Universitātes

Jau informējām, ka Eiropas Sociālā fonda projektā “Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla pilnveide stratēģiskās specializācijas jomās – logopēdija, pirmsskolas izglītība un sākumizglītība” (Nr. 8.2.2.0/18/I/003) no 2020. gada 1. augusta Liepājas Universitātē darbu ir uzsākusi viesprofesore Marija Vlasopolus (Maria Vlassopoulos) no Atēnu Nacionālās un Kapodistrija Universitātes Medicīnas skolas Grieķijā, kur ne tikai lasa lekcijas studentiem un veic pētījumus, bet arī ikdienā strādā ar bērniem, kuriem ir valodas traucējumi.
Šajā semestrī Marija Vlasopolus LiepU studiju programmas “Logopēdija” studentiem lasa lekcijas, organizē un vērtē patstāvīgos darbus, kā arī konsultē studiju kursā “Multilingvālu valodas traucējumu diferenciāldiagnostika” 2 KRP apjomā. Pirmās nodarbības studentiem notikušas attālināti, jo viesprofesore atradās pašizolācijā, savukārt no 14. septembra pasniedzēja intensīvi ir lasījusi lekcijas klātienē. Studenti ļoti atzinīgi vērtē šo viņiem doto iespēju tikties ar viesprofesori, jo lekcijas esot interesantas, tiek sniegta ļoti noderīga informācija, kā arī pasniedzējai esot ļoti laba humora izjūta. Nodarbībās studenti praktiski darbojas, izstrādājot, piemēram, dažādus informatīvus plakātus ar mērķi iedrošināt bilingvālu bērnu vecākus aktīvi mācīt bērnam divas vai pat vairākas valodas. Minētā uzdevuma rezultātus M.Vlasopolus vērtē atzinīgi: “Es biju patīkami pārsteigta par rezultātiem: studenti bija darbu paveikuši ļoti labi, turklāt ļoti īsā laikā.” 
Par LiepU studentiem viesprofesore izsakās pozitīvi: “Latviešu studenti tik daudz smaida! Kad tiek kārtīgi pamudināti, studenti uzdod jautājumus, iesaistās. Tiesa, kādreiz tieši valodas barjera traucē studentam saprast stāstīto, tad visi kopā tulkojam terminus latviešu valodā. Patiesībā latviešu un grieķu valodām ir diezgan daudz līdzību. Tāpat bija vienmēr interesanti dzirdēt viņu atgriezenisko saiti par manām nodarbībām.” 
Pasniedzēja ir dzimusi Londonā, kur gājusi skolā un universitātē. Studējusi psiholoģiju Saseksas Universitātē, tad pārcēlusies uz ASV, kur studējusi runas patoloģiju un audioloģiju. Savukārt doktora grādu ieguvusi klīniskās komunikācijas jomā. Grieķijā pasniedzēja dzīvo vairāk nekā 30 gadu un strādā Atēnu Nacionālās un Kapodistrija Universitātes Medicīnas skolā, kur viņas pienākumi ir saistīti ar lekciju lasīšanu, pētniecību un klīnisko darbu. Viesprofesores pētniecības intereses ir saistītas ar agrīnu neiroattīstības traucējumu novēršanu (to raksturojums un blakusefekti, rezultāti, pakalpojumu izmantošana, vecāku iesaistīšanās, dzīves kvalitāte utt.).