Projekti

Atpakaļ
01.06.2020

Profesors Rakešs Dubejs no Indijas attālināti strādā ar LiepU studentiem

Viesprofesors no Radžastānas Tehniskās universitātes Indijā Rakešs Dubejs turpina darba gaitas Liepājas Universitātē Eiropas Sociālā fonda projektā “Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla pilnveide stratēģiskās specializācijas jomās – logopēdija, pirmsskolas izglītība un sākumizglītība” (Nr. 8.2.2.0/18/I/003). Šajā studiju semestrī profesors pasniedz divus studiju kursus: “Sporta psiholoģija” – bakalaura studiju programmas “Skolotājs” studentiem un “Orientēšanās un tūrisms” – bakalaura studiju programmas “Tūrisma un rekreācijas vadība” studentiem.

Par spīti tam, ka COVID-19 izraisīto ierobežojumu dēļ pasniedzējs fiziski nevarēja ierasties LiepU, viņš mācības abu studiju programmu studentiem organizē attālināti. Attālinātā mācīšana norit ar vairākiem izaicinājumiem, ar ko pasniedzējam nākas saskarties. Rakešs Dubejs piebilst: “Tiklīdz Indijas valdība martā lēma par robežu slēgšanu un cilvēku brīvas kustības aizliegšanu, internetu Indijā faktiski nebija iespējams lietot, jo cilvēki sēdēja mājās, bezdarbībā, kā rezultātā tīkli tika pārslogoti.”

Par spīti problēmām un izaicinājumiem, pasniedzējs tomēr ir atradis veidu kā strādāt: intensīvi sazinās ar studentiem vietnē “WhatsApp”, sūta izveidotās prezentācijas ar ierakstītiem balss komentāriem. Pasniedzēju priecē, ka studenti darāmos darbus iesūta jau otrajā dienā pēc to uzdošanas. Tas liecinot par to, ka apskatāmie temati studentus ir ieinteresējuši. Profesoram nav svešas attālinātas mācīšanas metodes. Šāda pieeja esot bijusi, strādājot ar studentiem arī Etiopijā, bet visu izšķir internets, kurš šoreiz ir pievīlis, un ir nācies būt vēl elastīgākam un radošākam, lai studenti tomēr kvalitatīvi varētu apgūt viņa studiju kursus. Rakešs Dubejs arī min, ka apgūstamo tematu ir ļoti daudz (piemēram, studiju kursā “Orientēšanās un tūrisms” ir jāapgūst par kompasu, par kartes lasīšanu u.c.), tādēļ, iespējams, būs nepieciešams ilgāks laiks, lai kursu pabeigtu. Tāpat pasniedzējs ar nožēlu atzīst, ka diemžēl nevarēs realizēt praktiskās nodarbības dabā, kuras jau iepriekš bija ieplānojis LiepU studentiem.

Ārzemju akadēmiskā personāla iesaiste LiepU akadēmiskajā darbā un zinātniskajā pētniecībā stratēģiskās specializācijas jomās ir viens no projekta mērķiem, kas ļauj LiepU pilnveidot šo jomu saturisko kvalitāti un paplašināt starptautiskās partnerības tīklu.