Projekti

Atpakaļ
Sintija Leigute, 29.05.2020

Liepājas Universitāte iegādājusies unikālu aprīkojumu rehabilitācijas zinātniskajiem pētījumiem

Liepājas Universitāte (LiepU) sadarbībā ar Šauļu Universitāti (ŠU) V-A INTERREG Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektā realizējusi profesionālās tālākizglītības programmu “Kopīga un starpdisciplināra mūžizglītības programma profesionāļiem darbā ar neiroloģiskas izcelsmes sensomotoriem traucējumiem (Interprof) Nr. LLI-352.

Projekta noslēdzošajā fāzē tika iegādāta mobilās encefalogrāfijas sistēma ar nervu atgriezeniskās saites (NFB) funkciju, kas paredzēta zinātniskajiem pētījumiem, kuri saistīti ar nervu sistēmas funkcionālitātes un anatomiskās elastības novērtējumu jebkurā vidē. NFB ir moderns aprīkojums, ar kura palīdzību apmāca rehabilitācijas speciālistus izvērtēt  un aprobēt dažādu rehabilitācijas tehniku un metodoloģiju efektivitāti, kas saistīta ar sensomotoru traucējumu noteikšanu, problēmām un to progresu. Šo aprīkojumu izmanto rehabilitācijas speciālistu mācību procesā reitterapijā, delfīnu terapijā, kanisterapijā, logopēdijā, mūzikas terapijā, Montesori terapijā, ergoterapijā un fizioterapijā. Ar šī aprīkojuma palīdzību plānots iegūt Teta EEG viļņus objektīvai iepriekšminēto terapiju izvērtēšanai. Šādu ierīci Latvijā jau izmanto Rīgas Stradiņa Universitāte un šobrīd visi ieinteresētie rehabilitācijas speciālisti, kuri tikuši apmācīti darbam ar šo iekārtu, to varētu izmantot arī Liepājas Universitātē un rehabilitācijas procesā, lai piemeklētu visefektīvāko terapijas veidu, profesionāļiem starpdisciplināri sadarbojoties.

Janvārī LiepU ekspertiem notika pirmā apmācība par NFB aprīkojuma izmantošanu Liepājas Universitātē, kuru vadīja atzīts neirofiziologs Ivans Braks no Novosibirskas Universitātes, piedaloties šī aprīkojuma ražotājam un inženieriem.

Tāpat projekta rezultātā LiepU ar ŠU izveidoja kopīgu rokasgrāmatu rehabilitācijas ekspertiem par dažāda veida terapeitisko rehabilitācijas veidu mācību metodiku angļu, latviešu un lietuviešu valodās, kura digitālā formā būs pieejama LiepU mācību sistēmā Moodle, kā arī projekta LATLIT EMs sistēmā. Šī grāmata ir izstrādāta, balstoties uz zinātni, inovācijām un abu partneru praktisko pieredzi, lai pielāgotu speciālistu tālākizglītību atbilstoši darba tirgus vajadzībām un nākotnes darba tirgus prasībām rehabilitācijas pakalpojuma uzlabošanā. Savukārt projekta noslēgumā apmācītie 80 dalībnieki no Latvijas (Kurzemes reģiona) un Lietuvas (Šauļu reģiona) iegūs sertifikātus par stardisciplināras programmas apguvi ar LĀPPOS tipiem, saskaņošanas Nr. 702.

Projekta aktivitātes organizēja Liepājas Universitāte un Šauļu Universitāte ar Interreg V-A Latvija-Lietuva pārrobežu sadarbības programmas 2014. - 2020. gada finansiālu atbalstu.

 

Sagatavoja: Projekta Interprof kvalitātes vadītāja Sintija Leigute