Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Timermane | Sabiedrisko attiecību daļa, 29.04.2015 00:00

LiepU Dabas un inženierzinātņu fakultātes studenti stažējas ārvalstīs

Šajā studiju semestrī Erasmus+ prakses mobilitātes ietvaros trīs bakalaura studiju programmas „Informācijas tehnoloģijas” un seši „Mehatronika” studenti ir saņēmuši stipendijas un profesionālās iemaņas papildina ārzemēs.


Informācijas tehnoloģijas studenti Emīls Bemberis, Emīls Pūķis un Jānis Pavlovs ir devušies trīs mēnešus ilgā praksē IT uzņēmumā „Mg.softech GmbH”, kas atrodas Liepājas sadraudzības pilsētā Darmštatē, Vācijā. Studenti atzīst, ka sākums bijis grūts, bet pašlaik, kad uzņēmums ir iepazīts, ir labi un kļūs tikai vieglāk. Studenti ir apmierināti ar darba apstākļiem, kā arī draudzīgajiem un izpalīdzīgajiem kolēģiem. Jau pirmajās dienās viņi tika iepazīstināti ar programmatūras projektu. Lai arī pirmā nedēļa bija paredzēta tikai mācībām un projekta iepazīšanai, studenti jau spēja uzsākt darbu un pilnveidot projektu. Erasmus+ mobilitātes laikā neatņemama sastāvdaļa ir citu kultūru iepazīšana. Arī šoreiz notika tikšanās ar jauniešiem no Čehijas, kā arī studenti aktīvi sporto gan kopā ar kolēģiem, spēlējot futbolu, gan ar skolas pasniedzējiem – volejbolu. Šī ir iespēja ne tikai iegūt jaunas profesionālās iemaņas, bet arī uzlabot svešvalodu zināšanas. Jānis Pavlovs atzīst: „Darbavietā sazināmies angliski, liekas, ka visi darbinieki to prot. Patīkami, ka mūsu klātbūtnē viņi runā angliski, lai arī mēs varam iesaistīties sarunās”.


Savukārt seši studiju programmas „Mehatronika” studenti Kristaps Hūns, Ulvis Untulis, Kārlis Krauklis, Guntars Vizulis, Jānis Ģēģeris un Edgars Vesperis praktiskās iemaņas divus mēnešus apgūs Sakarijā, Turcijā, strādājot kopā ar Sakarijas Universitātes studentiem mašīnbūves uzņēmumos. „Darbs notiek, viss labi sanāk, pagaidām šķēršļu un problēmu nav. Prakse sevi attaisno, darba ir daudz, kā arī ir iespēja mainīt darba vietas fabrikā,” iespaidos dalās Jānis Ģēģeris, piebilstot „cilvēki ir laipni un saprotoši, visi grib parunāt, taču angliski prot tikai gados jauni cilvēki, kas paši nesen studējuši Sakarijas Universitātē vai vienkārši zina šo valodu. Pats mācos turku valodu, man ir Latvijā pirkta sarunvalodas mācību grāmata un te nopirku kabatas vārdnīcu no turku uz angļu valodu un otrādi.”


Erasmus+ programmas prakse ir laika posms, kas tiek pavadīts uzņēmumā vai organizācijā citā šīs programmas dalībvalstī. Prakses mērķis ir palīdzēt cilvēkiem piemēroties darba tirgus prasībām Eiropas Kopienas mērogā, apgūt īpašas prasmes un uzlabot sapratni par ekonomisko un sociālo kultūru attiecīgajā valstī kontekstā ar darba pieredzes iegūšanu.