Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Timermane | Sabiedrisko attiecību daļa, 27.02.2015 00:00

Aicina apmeklēt akustikas speciālista I. Veita vieslekcijas

3., 4. un 5. martā Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātē, Kr. Valdemāra ielā 4, notiks profesora Ivara Veita (Vācija) vieslekcijas.


3. martā plkst. 14:00 – 15.30 10. auditorijā notiks lekcija „Pārveidotāji *I*-mikrofoni, hidrofoni un akcelerometri”, kurā varēs iepazīties ar skaņas un vibrāciju uztvērēju principiem un funkcijām. Īpaša uzmanība tiks pievērsta spiedienam un spiediena gradienta mikrofoniem un to frekvenču un vērsuma raksturlīknēm. Savukārt plkst. 16.00 – 17.30 notiks lekcija „Pārveidotāji *II* - skaļruņi, (telefona) austiņas un vibrāciju radītāji”. Lekcijā aplūkos skaņas un vibrāciju raidītāju funkcijas un tehniskos rādītājus. Īpaši aplūkoti tiks elektrodinamiskie pārveidotāji, to lietderības koeficients un vispārējās īpašības pie zemām un augstām frekvencēm.


Lekcija „Troksnis un dzirde” notiks 4. martā plkst. 12.00 – 13.30 34. auditorijā, tajā profesors sniegs pārskatu par dzirdes funkciju un iespējamiem bojājumiem, it īpaši ilgstoša trokšņa ietekmes rezultātā. Ar audio-metriskiem līdzekļiem tiks izskaidrots, kā tiek veikta dzirdes pārbaude un izzināti dzirdes aparāti. Pārrunāti tiks arī psihoakustiskie fenomeni, bet plkst. 14.00 – 15.30 notiks lekcija „Infraskaņa un ultraskaņa”. Ir priekšstats, ka infraskaņa un ultraskaņa ir skaņas ar frekvencēm ārpus mūsu dzirdamo frekvenču diapazona, bet mūsdienās mēs zinām, ka tā tas nav. Lekcijas apmeklētājiem būs iespēja uzzināt, kā infraskaņa un ultraskaņa ietekmē mūsu dzirdi un labsajūtu, kā arī izprast infraskaņas un ultraskaņas avotus.


5. martā 16. auditorijā no plkst. 14.00 līdz 15.30 interesenti varēs papildināt zināšanas lekcijā „Antiskaņa un antivibrācija”, kurā stāstīs, kā svārstības (skaņas, vibrācija) var samazināt ar pretsvārstībām, un kas ir labs paņēmiens, lai samazinātu, piemēram, trokšņus. Noslēgumā (plkst.16.00 – 17.30) paredzēta lekcija „Matemātiski aprēķini akustikā un mehānikā”, kurā notiks dažādi aprēķini, kas attiecas uz lekciju ciklā aplūkotajām tēmām.


Profesors Ivars Veits četrdesmitajos gados kopā ar vecākiem emigrēja no Latvijas, studējis un par profesoru kļuvis Vācijā, specializējoties akustikas jautājumos. Profesors ir sarakstījis dažādas grāmatas, strādājis par konsultantu akustikas jautājumos firmā "Samsung" un lasījis lekcijas dažādās valstīs.


Vieslekcijas notiks studiju programmas „Mehatronika” studentiem, bet izmanot unikālo iespēju ir aicināts ikviens interesents.