Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Timermane | Sabiedrisko attiecību daļa, 22.11.2014 00:00

Nora Ikstena atklāj stāsta rakstīšanas tehnoloģiju

Vakar Liepājas Universitātē ikviens varēja apmeklēt Prozas meistardarbnīcu „Stāsts un Virtuves piezīmes”, kuru vadīja rakstniece Nora Ikstena un grāmatu redaktore Gundega Blumberga.


Klātesošajiem bija unikāla iespēja izprast stāsta rakstīšanās tehnoloģiju jeb stāsta virtuvi un aplūkot rakstnieka Dzintara Soduma piezīmes, kurās dažādā formā un tehnikā atklājās stāsta rakstīšanas process no ieceres līdz saistītam tekstam. N. Ikstena atzina: „Visgrūtāk ir uzrakstīt labu, klasisku stāstu!”


Meistardarbnīcas dalībnieki analizēja vienu no Noras Ikstenas stāstiem – „Lakatiņš baltais”, kuru studenti visā pasaulē analizē, lai uzzinātu, kā uzrakstīt stāstu. Savukārt Gundega Blumberga piedāvāja divus tematus, no kuriem par vienu katram desmit minūšu laikā bija jāuzraksta īsa apcere (100 vārdi).


Mudinot katru iesaistīties diskusijā, rakstniece iedrošināja: „Meistardarbnīca ir personiska mācību stunda, kas atver čakras un liek domāt. Rakstīšanas process ir psiholoģisks, emocionāls process.”


Pasākumu organizēja Piejūras pilsētu literārā akadēmija, tās darbību atbalsta Latvijas Rakstnieku savienība, Liepājas Universitāte un biedrība "Via Cultura".


Piejūras pilsētu literārās akadēmijas darbību trīs turpmākos gadus nodrošinās Kultūras Ministrijas paredzētais līdzfinansējums.


FOTO