Jaunumi:

Atpakaļ
-, 20.11.2014 00:00

Apstiprina Liepājas pilsētas Gada balvas zinātnē ieguvējus

Trešdien, 19. novembrī, ekspertu komisija Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieka izglītības, kultūras un sporta jautājumos un komisijas priekšsēdētāja Viļņa Vitkovska vadībā izvērtēja pretendentus Liepājas pilsētas Gada balvai zinātnē un nolēma apstiprināt apbalvošanai visus trīs izvirzītos pretendentus.

 

Ekspertu komisija balvas saņemšanai vienprātīgi apstiprināja visus trīs izvirzītos pretendentus: asociēto profesori (Dr. paed.) Diānu Laivenieci nominācijā „Gada pētniecības aktivitātes”; filoloģijas doktoru (Dr. philol.) Normundu Dzintaru nominācijā „Jaunā zinātnieka balva” un Liepājas Universitātes (LiepU) maģistru (Mg.sc.educ.) Valdi Priedolu nominācijā „Gada maģistra pētījums”.

 

2014. gadā LiepU izdevniecība LiePA izdeva Diānas Laivenieces grāmatu „Zinātniskā rakstīšanas skola”. Diānas Laivenieces metodiskās ievirzes grāmata veltīta dažādiem zinātniskās rakstīšanas aspektiem – zinātniskā darba būtības izpratnes un uzbūves jautājumiem, teorētiskās literatūras izvēles un noformējuma prasībām, kā arī pavisam praktiski noderīgiem ieteikumiem zinātniskā darba izstrādē. Lai arī zinātniskās rakstīšanas metodiskie jautājumi latviešu valodā līdz šim ir izklāstīti gan atsevišķu mācību grāmatu sadaļās, gan arī interneta resursos, tomēr Diānas Laivenieces grāmata ir uzskatāma par Latvijā unikālu un nepieciešamu mācību līdzekli tieši zinātniskās rakstīšanas teorētisko, praktisko un psiholoģisko aspektu oriģinālas sasaistes un lasītāja uzrunātspējas dēļ. Par zinātniskās rakstīšanas jautājumiem Diāna Laiveniece referējusi starptautiskās konferencēs, tiem veltītas vairākas publikācijas.

 

Normunds Dzintars 2014. gada janvārī aizstāvēja promocijas darbu valodniecības nozares lietišķās valodniecības apakšnozarē par tematu „Latviešu valodas mācību satura attīstība pamatskolā no 1940. gada līdz 1991. gadam: lingvodidaktiskais aspekts”, iegūstot filoloģijas zinātņu doktora grādu. Normunda Dzintara promocijas darbā risināta ļoti aktuāla problēma – latviešu valodas mācīšana skolā 20. gadsimta 40. – 90.gados, kad pēc PSRS okupācijas Latvija bija zaudējusi savu neatkarību un latviešu valoda – savas valsts valodas statusu. Promocijas darbs ir vērtīgs ne tikai lingvodidaktikas un tās vēstures pētniekiem, bet arī uzskatāms par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas jaunāko laiku vēstures izpētes un pat politikas zinātnes jomā. Sabiedriski politisko norišu izpausmes mācību priekšmetu programmās, it īpaši latviešu valodas programmās rusifikācijas apstākļos, ir līdz šim nepietiekami apzināts Latvijas valodas un izglītības politikas vēstures aspekts. Pētījums vēlreiz apliecina tradīciju un pārmantojamības lielo nozīmi izglītības procesā.

 

Valdis Priedols veicis pētījumu problēmuzdevumu veidošanas un izmantošanas jomā. Problēmuzdevumu risināšanai mūsdienās ir ļoti svarīga nozīme, jo skolēniem un studentiem ir jāspēj ieraudzīt visa teorētiskā mācību kursa  pielietojumu dzīvē un jāspēj pielietot jau apgūtās zināšanas dažāda rakstura problēmu risināšanā un jaunu prasmju apgūšanā un attīstīšanā, kas arī ir problēmrisināšanas mācību veids. Pētījumu rezultāti problēmuzdevumu izmantošanas jomā apkopoti maģistra darbā „Problēmuzdevumu izveide un izmantošana skolas fizikas kursā”, kas aizstāvēts 2014. gada jūnijā, un piedaloties konferencē „Teaching Mathematics Retrospective and Perspectives” ar referātu par tēmu „Programming and Mathematical Concepts for Younger Schoolchildren”.

 

Izvirzīto pretendentu darbus izvērtēja pašvaldības un LiepU apstiprināta ekspertu komisija. Komisijas sastāvā pavisam ir septiņi locekļi – trīs Liepājas domes pilnvaroti pārstāvji, trīs LiepU Zinātniskās padomes pilnvaroti pārstāvji un viens LR Izglītības un zinātnes ministrijas pilnvarots pārstāvis.

 

Balvas piešķiršanas mērķis ir atbalstīt starptautiski atzītu pētījumu izstrādi un publicitāti visās LiepU pētniecības jomās, sekmēt Liepājai un Latvijai aktuālu jautājumu inovatīvus risinājumus, veicināt jaunu zinātnieku piesaisti pētniecībai un viņu profesionālu izaugsmi, sekmēt inteliģences un zinātnieku piesaisti Liepājai. Gada balvu zinātnē Liepājā piešķir jau ceturto gadu.

 

Liepājas pilsētas Gada balva zinātnē tiek piešķirta par izcilu, nozīmīgu pētniecisko darbību, kas veicina tautsaimniecisko aktivitāti, piedāvā inovatīvus risinājumus, stiprina nacionālo un novada identitāti, kā arī LiepU kā zinātniskā centra atpazīstamību Latvijā un pasaulē.

 

Balvai var tikt izvirzīts LiepU akadēmiskā personāla loceklis, maģistrants vai doktorants, kurš aizvadītajā akadēmiskajā gadā ir veicis nozīmīgus, atzītus pētījumus (publicēta monogrāfija, zinātniski raksti, mācību grāmata, izstrādātas un publiskotas tehnoloģijas, aizstāvēts promocijas vai maģistra darbs u.c.) vai kura pētnieciskās aktivitātes aizvadītajā akadēmiskajā gadā ir bijušas nozīmīgas Liepājai, Kurzemes reģionam, Latvijai vai starptautiski. Balvai var tikt izvirzīts arī pētījuma vai pētniecisko aktivitāšu autoru kolektīvs.

 

Kopējais balvas fonds šogad ir 2135 EUR.

 

Balvas pasniegšanas laiks vēl tiks precizēts.

 

Evita Enģele, sabiedrisko attiecību speciāliste

t. 63404775

evita.engele@dome.liepaja.lv

kalendars.liepaja.lv