Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 26.09.2014 00:00

Zinātne no cita skatu punkta

26. septembris ir tā diena, kad 24 Eiropas valstu augstskolās notiek „Zinātnieku nakts”. Latvija šajā Eiropas Komisijas iniciētajā pasākumā piedalās jau astoto reizi. Zinātnieku nakts ar šī gada tēmu „Kristāli” noritēja arī Liepājas Universitātes Valdemāra ielas ēkā.


To, cik kristāli var būt daudzveidīgi, varēja pārliecināties ikviens, kurš apmeklēja pasākumu. Jaunākā vecuma skolēni kopā ar vecākiem ar aizrautību piedalījās „Kristālu ģeometrijā”, kur varēja no irbulīšiem un āboliem izveidot kādu no 32 kristālu formām.


Spēlē „Zeme – mūsu dārgakmens” bērni zīmēja Zemi, kādā gribētu dzīvot un uz lapiņām rakstīja, ko labu tai var izdarīt. No „es negružošu”, „iešu uz veikalu ar auduma maisiņu” līdz „kaut ko labu izgudrošu, kas ir dabai nekaitīgi”.


Vidējā vecuma skolēnus vaļā mutēm atstāja ķīmijas un fizikas eksperimenti, bet visus bez izņēmuma aizrāva radošā darbnīca „Roboti” un izglītojošo spēļu programēšana, kur jaunākie spēlētāji redz aizraujošu datorspēli, bet zinošākie – veido algoritmu.


„Zinātnieku naktī” ar tēmu „ Kristāli” organiski iekļāvās arī humanitāro zinātņu pārstāvji – kuri pētīja, kā vārds „kristāls” funkcionē dzejā latviešu, franču, angļu, krievu valodās, bet Dizaina programmas studenti bija veidojuši videoversiju par dzejas lasījumiem, kurā parādās vārds „kristāls”.


Izejot cauri vairāk nekā 10 darbnīcām, ko „Zinātnieku naktī” piedāvāja Liepājas Universitātes mācībspēki un studenti, zinātne parādījās praktiskā, saistošā un aizraujošā veidā. 


FOTO